Katja -36 kg

Ennen

Jälkeen

Olen ollut ala-asteelta saakka pyöreä ja ehkä vähän tottunutkin siihen, että haaveet hoikasta vartalosta ovat vain kaukainen unelma. Olin aina luokkani pisin, ja siitä johtuen usein kavereitani painavampi. Itsetuntoa ei ole ollut koskaan riittävästi seisomaan ryhti suorana ja olla ylpeä itsestäni tällaisena kuin nyt olen.

Syksyllä 2015 kuitenkin kyllästyin lihavana olemiseen ja päätin että nyt tehdään muutos! Ahdisti katsoa itseään peilistä ja kaikki vaatteet kiristivät, vaatteiden koko oli 46-50. Kuinka olin päästänyt itseni tähän kuntoon?! Söin mitä sattuu, eikä säännöllisyyttä ollut. Saatoin syödä aamupalan kahdelta päivällä ja siitä eteenpäin napostella iltaan saakka. Suurimmaksi osaksi ruoka oli epäterveellistä, mutta jos söin esimerkiksi salaattia, palkitsin itseni karkkipussilla.

Tätä jatkui pitkän aikaan, kukaan ei sanonut minun painostani, ennen kuin palasin äitiyslomalta takaisin työelämään. Alkoi tulla kyselyitä, odotanko toista vauvaa, se oli viimeinen niitti.

Kotona vaaka näytti välillä 115kg ja olin kauhuissani. Yritin itse laihduttaa monenlaisin konstein, mutta eipä siitä mitään tullut, pelkkä maratoni päivässä ei olisi saanut palamaan syömiäni kaloreita. Tiesin että pelkkä yrittäminen ei riittäisi painonpudotuksessa, oli kasvatettava valtava itsehillintä.

Tästä se kaikki alkoi

Äitini laihdutti 2014 vuonna Cambridge Ohjelman avulla 37kg. Oli "mahtavaa" seurata raskaana ollessani vierestä, kun äitini vain pieneni ja minä suurenin. :D Olen silti todella ylpeä äidistäni!

Lapsen saatuani uskoin, että kyllä tämä paino tästä laskee pikkuhiljaa. Kyykkiessäni lapsen kanssa lattialla henkeni salpaantui välillä ja selälläni en voinut olla ollenkaan. Monenlaiset kivut käsissäni ja jaloissani alkoivat olla myös todella tuskalliset, vaikka en tehnyt mitään muuta kuin kävin töissä, kotona vain makasin. Pakko oli tehdä jotain ja halusin tuloksia nopeasti, niin paljon se oma olemus ällötti.

Marraskuun 4. päivä 2015 laitoin sähköpostin myös äitiäni valmentaneelle Nina Koivistolle. Kerroin että haluan olla pirteämpi ja terveemmän näköinen. Nina vastasi heti ja varasin ajan seuraavalle viikolle. Jo pelkkä päätös laihtumisesta teki sen, että viikossa paino tippui 3kg, Ninan puntarilla painon ensimmäisellä käynnillä 111,3kg. Rasvaprosentti oli 50,3% ja painoindeksi kertoi minun olevan merkittävästi ylipainoinen. Aluksi olin ihan, että APUA kuinkahan tästä selvitään, tavoitteeksi asetimme vaatimattomat -38kg. Ahdistusta ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa, koska olin päättänyt onnistua, maksoi mitä maksoi.

Ninan luona oli todella luonnollista ja olen ikuisesti kiitollinen kaikesta tuesta ja neuvoista! Jo muutamassa kuukaudessa paino tippui jo yli 20kg. Hienoa oli onnistua niin nopeasti, mutta tärkeintä tapahtui muutos terveydessä ja itseluottamuksessa. Yliliikkuvuudesta johtuvat nivelsäryt jatkuivat, vaikka paino putosi. Syy siihen oli, että liikkumisen ilo oli palannut elämääni. Raskas työ ja nykyinen elohiiriluonne eivät sopineet kropalleni. Vaikka en mitään liikuntaharrastusta löytänytkään, liikuin enemmän hyötyliikunnan parissa ihan

huomaamatta. Lääkärin määräyksestä aloitin särkylääkkeiden syönnin, ja ne alkoivat turvottaa. Paino ei noussut missään vaiheessa, mutta paino ei tippunut enää entiseen malliin, vaikka noudatin orjallisesti dieettiä. Särkylääkkeistä huolimatta en pystynyt jatkamaan nykyisessä työssäni kokkina, jäin sairauslomalle.

Uusi suunta elämässä on löydetty

Sairauslomalla en ole ollut lainkaan niin kipeä kuin töissä ollessani, sain jättää särkylääkkeetkin pois. Koska kokin työt olivat niin raskaita kropalleni lääkärinkin mielestä, teimme hakemukset ammatilliseen kuntoutukseen. Toivon löytäväni uuden ammatin, jossa kipu ei rajoittaisi normaalia elämääni. Painonpudotus on vaikuttanut siihen, että asioistani ollaan enemmän kiinnostuneita, lääkärissäkin käynti on miellyttävämpää, kun ei vedota heti ylipainoon, voin olla oikeasti kipeä. Uskon, että ilman painonpudotusta olisin jatkanut nykyisessä työssäni työkyvyttömyyseläkkeeseen saakka. En olisi arvostanut omaa terveyttäni ja olisin luullut kipujen johtuvan painostani.

Onneksi uusi tie löytyi 25-vuotiaana ja minulla on pitkä elämä edessä terveempänä. Minusta tuntuu, että kehoni viestitti kivuilla tarpeen elämänmuutokseen. En ollut onnellinen entisessä elämässäni, raskas olomuoto ja kuormittava työ tekivät siitä suorittamista. Elämän arvot oli laitettava uuteen järjestykseen, halusin elää onnellista ja terveellistä elämää, olla perheeni kanssa enemmän ja olla läsnä poikani arjessa. En halunnut olla aina kiukkuinen ja tyytymätön itseeni. En uskonut, että painonpudotus mullistaisi elämääni näin positiivisella tavalla. Minusta on tullut rohkeampi, energisempi ja uskallan haastaa itseäni.

Hämmentävää olla pienempi

Paino on alkanut taas laskea ja on ihan mahtava fiilis! Positiivinen palaute miellyttää ja nostaa itsetuntoa. On myös hienoa mahtua pienempiin vaatteisiin, nykyään käytän kokoja S-M tai 36-40. Vaatekaupassa sovitan aina liian isoja vaatteita, koska en vieläkään pidä itseäni tämän kokoisena. Ympärysmitta esimerkiksi lantiolta ja pepusta on pienentynyt yhteensä yli 60cm. Peilistä katsoo iloinen, terveempi ja itsevarmempi kaunis nainen.

On todella vaikeaa ottaa kehuja vastaan, koska muutos on tapahtunut niin nopeasti ettei sitä itse vielä ymmärrä. Sisälläni asuu vielä pullukka, joka ei ole tottunut uuteen ulkomuontoonsa. Olen myös pikkuhiljaa aloittanut kuntosaliharrastuksen, on ihan mahtavaa mahtua laitteisiin!

Monet pienet asiat ovat helpottunet pienentymisen myötä, voin pitää huoletta mekkoja ilman, että sisäreidet ovat rakoilla, housut pysyvät ylhäällä ja paita alhaalla, eihän pallon päällä mikään pysynyt. Ruokailun suhteen olen muuttunut kaikista eniten, voin katsoa vierestä kun toiset syövät karkkeja tai pitsaa. Pystyn hillitsemään itseni, tiedän ettei se sovi kropalleni. Minulle ehdoton kieltäytyminen on ollut parempi vaihtoehto kuin

herkkupäivät silloin tällöin, tiedän itse ettei herkuttelu jää siihen. On ollut ilo huomata kuinka voi herkutella myös terveellisillä vaihtoehdoilla, ilman seuraavan päivän morkkista.  Hedelmät, marjat ja dippikasvikset ovat suurinta herkkua ja näitäkin pitää syödä rajaten.         

On ollut myös ilo olla esimerkki muille painoa pudottaville, tsemppaan mielelläni, oli selaihdutusmuoto mikä tahansa. Sain uudelleen innostuksen myös Mamaleisson -bloginiylläpitämiseen, kirjoitan paljon painonpudotuksesta ja toivon myös, että moni voi samaistua teksteihini ja saada vertaistukea. Olen saanut yhteydenottoja ja mukavaa palautetta blogistani.

Itselleni Cambridge Ohjelma sopii kaikista parhaiten, koska tulokset syntyvät nopeasti jatässä on tavoitteena oppia syömään oikein ja terveellisesti ihan normaalia ruokaa.

Tavoitteena minulla oli alusta asti elämäntapamuutos ja Cambridge Ohjelman avulla seon onnistunut, piti päästää irti kaikesta vanhasta. Alkuperäiseen tavoitepainoon on vielä vähän matkaa, mutta olen tyytyväinen tähän astiseen saavutukseen.

Painonhallinta on elämäntapa eikä mikään hetken ponnistus. :) <3

Valmentaja: