Markku -40 kg

Ennen

Jälkeen

Oli huhtikuun loppu vuonna 2015. Olin juuri aloittanut uran uudessa työpaikassa. Työvaatteet eivät mahtuneet päälle, olo oli valtavan tukala. Epätoivoinen ihminen tekee epätoivoisia ratkaisuja, siispä lähetin Marja-Liisalle tekstiviestin: ”Tervehdys. 25-vuotias aviomies, kolme alle 4-vuotiasta poikaa jotka kaipaa leikkikaveria, vaimoakaan ei pienempi mies haittais, voimat vaan ei taho riittää ku sohvalla makoiluun ja kiukutteluun. Takana vähintään sata pudotettua kiloa, vastapainona vähintään saman verran takaisin kerättyä. Karppaus, painonvartijapisteet, Jutan superdiettiä jne. Monta vahvaa alkua, yhtä monta repsahdusta. Pituutta 178cm, painoa 123kg. Jotain tarttis tehdä. Entinen työkaverini vinkkasi jo syksyllä cambridgestä. Tämän verran se vaati aikaa kerätä rohkeutta ja myöntää oma surkeus tässä asiassa. Eli tarvisin apua. Tulisin mielelläni käymään sun luona ja kuulemaan että mitä me voitais tehä ja millä budjetilla. Tavotteena ois saaha peili näyttämään samalta miltä oikeesti kuvittelen näyttäväni. Epäedulliset valokuvat itsestäni poistan koska ”enhän minä oikeasti tuolta näytä”..Milloin onnistuis tavata? Nöyrin terveisin Markku Nastolasta. ”
Yhteinen aika löytyi toukokuun toiselle päivälle. Lähtöpaino 122,2 kg, tavoitepainoksi asetimme utopistisen 85 kg. Ohjelma alkoi välittömästi. Cambridge-muovipussia piilotellen kiirehdin kotiin. Isoveljeni ja kaverini olivat aloittaneet ohjelman muutamaa viikkoa aiemmin, joten perustimme WhatsApp-ryhmän, joka osoittautui ohjelman edetessä korvaamattomaksi avuksi. Emme suoneet toisillemme repsahduksia, pidimme huolta toisistamme. Paras tapa tukea laihduttajaa on tsempata jaksamaan, ei niinkään kannustaa lipsahduksiin ajatuksella ”eihän yks tai kaks kertaa mitään vaikuta” tms. Alussa valittu selkeä linja vaikutti ratkaisevasti projektin etenemiseen.
Ensimmäinen viikko oli karmea. Fyysinen huono olo vaivasi, pääkipua, nälkää ja heikotusta. Vaa´an tulos kuitenkin motivoi, ensimmäisen viikon pudotus 4,9kg, toisella viikolla tahti hidastui -2,5kg:n pudotukseen. Kesä eteni sujuvasti. ”Ensi kesänä minäkin grillaan”. Totaalikieltäytyminen oli helpompaa kuin soveltaminen. Suosittelen sitä muillekin, vaikka yks tai kaks lipsahdusta ei välttämättä tarkoita mitään, on se kuitenkin usein lopun alkua.
26. lokakuuta, 26 painonpudotusviikon jälkeen, paino näytti virallisesti alle tavoitteen, 84,6kg, pudotusta 37kg! Olin kuitenkin ohjelman edetessä asettanut itselleni uudeksi tavoitteeksi normaalia painoindeksiä vastaavan lukeman, eli noin 80kg. Siirryin tasolle 5, jolla paino putosi vielä pari kiloa. Nyt olen tasolla 6.
Ohjelman myötä olen oppinut syömään. Ja ehkä jopa oikein. Ruokailurytmini on vakiintunut suositusten mukaiseksi. Opettelen elämään sitä elämää, josta olen koko ikäni haaveillut. Salibandy, jääkiekko, lenkkeily yms. Kaikki minulle saavuttamattomia tähän asti. Muutosprosessi on rankka, lihavan elämä tuntui monesti houkuttelevammalta kuin ohjelman suorittaminen. Mutta jos nyt kertoisin terveisiä ohjelman alussa olevalle Markulle, kertoilisin tästä saavutetusta olotilasta. Kaikki ne alemmat tasot, ruuasta kieltäytyminen, mielitekojen kanssa taistelut, ihmisten typerät kysymykset, epäilevät katseet ja muut mieltä painaneet asiat, kaikki on tämän olotilan ja tämän hetkisen elämän arvoista! Toki peilikuvani ja minusta otetut kuvat eivät vieläkään vastaa sitä miltä kuvittelen näyttäväni, mutta tällä kertaa yllätys on positiivinen.

Valmentaja: Marja-Liisa Mänttäri