Laihduttajat

4. Maiju Alakärppä

Neljän lapseni syntymän jälkeen minulle alkoi kertymään ylimääräisiä kiloja pikkuhiljaa ja pahimmillaan painoinkin reilut 94 kg. Olin miettinyt itsekseni pitkään laihdutusta ja ajattelin, että nyt oikeasti minun pitää tehdä asialle jotain. Voin tuolloin todella huonosti ja koin kehossani tuntemuksia monenlaisista sairauksista. Oli väsymystä, masennusta ja kipuja. Lääkärissä minua tutkittiin paljon, mutta mitään selittävää syytä oireille ei löydetty. Yritin lisätä urheilua ja muuttaa ruokavaliotani terveellisemmäksi, mikä onnistuikin aina hetken, jolloin sain pudotettua muutaman kilon. Paluu vanhoihin tapoihin oli kuitenkin aina edessä ja muutos ei ollut ikinä pysyvä. Olin ylipainon takia todella ahdistunut, tunsin itseni epäviehättäväksi ja itsetuntoni oli erittäin huono. Häpesin vartaloani ja vaikka kuinka halusin saada muutosta tapahtumaan, minulla ei ollut siihen tarvittavaa osaamista tai avaimia. Marraskuun 2018 lopussa eräs ystäväni yllättäen kysyi minulta, että olisinko kiinnostunut laihduttamisesta yhdessä. Hän kertoi, että oli itse aikaisemmin laihduttanut Cambridge-ohjelmalla ja se oli toiminut hänellä hyvin. Olin heti mukana ja varasimmekin yhdessä ajan heti parivalmennukseen. Tästä alkoi minun laihdutustarinani ja suuntani kohti parempaa elämää.

Olin niin motivoitunut laihduttamaan, jolloin ajatus siitä, että joutuisin olemaan ilman normaalia ruokaa ohjelman alussa, ei tuntunut ollenkaan pahalta. Oli mahtava huomata oma edistys, se kuinka kiloja alkoi lähtemään ja kuinka oma kehonkoostumus alkoi parantumaan. Minulla oli ensin omana tavoitteenani saada pudotettua -15 kg painostani, johon pääsinkin helposti. Ystävälläni oli minulle todella iso merkitys; hän kulki samaa polkua kanssani ja hänen kanssaan tuimme toinen toistamme laihdutusmatkallamme.

Ennen Cambridge-ohjelmaa en osannut syödä oikein. Söin ihan liian harvoin ja vääränlaista ruokaa, joka oli erittäin hiilihydraattipitoista. Salaatit ja kasvikset eivät olleet minun juttuni, eikä myöskään veden juonti. Valmennuksessa ollessani oli mahtava huomata, kuinka valmentaja keskittyi myös pikkuhiljaa opettamaan mitä syödään, milloin syödään ja kuinka paljon. Minua helpotti paljon se, että alkuun karsittiin kaikki oikea ruoka pois ja sen jälkeen alettiin pikkuhiljaa rakentamaan terveellistä, lautasmallin mukaista ruokavaliota. Opin myös syömään kasviksia ja salaattia, joita ilman en nykyisin voisi kuvitella eläväni! Veden juonnin jouduin myös opettelemaan, mutta tähänkin valmentajallani oli antaa hyvät neuvot, siitä miten saisin juotua vettä riittävän määrän päivän aikana.

Kun olin oppinut syömään oikeanlaista ruokaa oikeilla ateriaväleillä ja juomaan vettä riittävästi päivän aikana, siirryin painonhallinta-vaiheeseen. Kävin valmentajani luona vähintään yhden kerran kuukaudessa painonhallintajaksoni aikana. Mielestäni on erityisen tärkeää pitää omaan valmentajaan yhteyttä, jotta saavutetussa tuloksessa pysytään. Valmentajalla on todella iso henkinen tuki laihduttajalle silloinkin, kun ylläpidetään hallittua painoa.

Vaikka olin jo päässyt tavoitteeseeni, minulla oli yhä sellainen olo, että haluaisin saada kiloja vielä karistettua pois, jotta saavuttaisin normaalipainon. Lähdin mukaan syksyllä 2019 detox-valmennukseen ja aloin tavoittelemaan normaalia painoindeksiä 25. Sain uudesta tavoitteestani taas hienon lisäbuustin painonpudotukseeni. Kaiken kaikkiaan olen pudottanut painoa omalla Cambridge-laihdutusmatkallani 23 kiloa ja olen saavuttanut normaalin painoindeksin. Olen erittäin iloinen, tyytyväinen ja ylpeä saavutuksistani ja itsestäni. Terveydellisesti voin nykyään huikean hyvin. Ei ole enää jatkuvaa väsymystä ja jaksan urheilla ja tehdä normaaleja päivän askareita, tuntematta itseäni uupuneeksi. Olen myös saanut itsetuntoni takaisin ja niin kuin eräs ystäväni minusta sanoi: ”Sinä loistat iloa ja itsevarmuutta ulospäin.” Siltä minustakin tuntuu. Voin sanoa, että olen alkanut elämään elämääni uudestaan. Tästä haluan antaa suuren kiitoksen valmentajalleni, joka on jaksanut tukea ja auttaa minua pääsemään omiin tavoitteisiini.

Minulle Cambridge-ohjelma toimi hienosti ja mielestäni painonpudotus oli todella motivoivaa ja helppoa. Nyt minulla on, kiitos valmentajani, osaamista ja tarvittavat avaimet painonhallintaan. Olen myös oppinut tuntemaan omaa kehoani ja sitä, miten se reagoi, kun herkuttelen tai koen hormonimuutoksia. En säikähdä enää pieniä muutoksia puntarilla, vaan luotan itseeni, mutta silti minulla on tarvittava osaaminen ja kyky reagoida isompiin muutoksiin, jos sellaiseen tarve tulisi. Puntarilla käynti on tullut osaksi elämääni.

Maiju