Laihduttajat

7. Riitta Luhtakallio

Yksinkertaisesti kokonaisvaltaisesti huono olo sai minut aloittamaan laihdutuksen. Hengästyin pienistäkin ponnistuksista, nivelet olivat lujilla, polvia särki ja yöt menivät katkonaisilla unilla. Vähän väliä vaivaavat vatsakivut tuntuivat piinaavilta. Tunsin itseni kankeaksi, vaatteet eivät enää näyttäneet kivoilta, vaan sitä yritti peittää itsensä, vaikka tiesi ettei se minua hoikemmaksi tee, kaikki maailman kuurit olin kokeillut ja aina kilot tulivat takaisin lisän kanssa. Ei enää huvittanut lähteä mihinkään ulos muuta kuin pakolliset ja olisin mieluummin vain ollut kotona ”piilossa”. Olin myös kokeillut Cambridgeä jolla olin saanut painon alas, liikuin paljon, kävin salilla, spinningissä ja jumpissa. Sitten kävi niin, että polven kierukka repesi ja en pystynyt enää liikkumaan niin paljon, joten paino alkoi nousta ja sen myötä myös liikkuminen entisestään väheni, kunnes se oli lähes nollissa. Tiesin että Cambridgellä painon saa laskemaan varmasti, joten 25.6.2018 kulki matka kohti valmentaja Kajsaa ja siitä se lähti.

Minulle Cambridge laihdutus on ollut äärimmäisen helppo tie hyvää oloon. Ensimmäisen viikon nälän tunteet hukutettiin vesilitroihin ja sen jälkeen ei mitään ongelmaa enää ollutkaan. Viikko viikolta olo tuntui aina vain kevyemmältä, vatsakivut olivat tiessään ja polvien kivut alkoivat hellittää. Unesta tuli syvää ja aamulla olo tuntui levänneeltä. Tuntui kuin rasva olisi kaikonnut päästä asti, niin iloinen mieli ja hyvä olo, myös töissä jaksoi paljon paremmin. Toki aina kun siirryttiin seuraavalle tasolle, iski pelko, että jospa syönkin liikaa ja se painon lasku pysähtyy, mutta huoli oli turha, joskus vähän jumitti mutta sitten taas mentiin alaspäin.

Ennen Cambridgeä olin yrittänyt laihduttaa muilla keinoilla aikaisemmin mutta kuurit olivat sellaisia, ettei niillä voinut loppuelämää olla, mutta Cambridgellä oppii aivan uuden elämäntavan ja rytmin syödä ja tietää jo lähes laskematta paljonko voin aterialla syödä ja montako kertaa päivässä. Tässä ei olla nälässä vaan laihdutaan syömällä hyvin ja monipuolisesti

Nyt 30 kiloa kevyempänä on valtavan hyvä olo, sekä ihana tunne kun voi pukeutua ”omalla tavalla” eikä tarvitse pukeutua telttoihin. Tykkään kovasti moottoripyöräilystä (joskin vain apukuskin paikalla), mutta kauan sitten hankitut vaatteet eivät enää mahtuneet puoliksikaan päälle ja aioin jo myydä ne pois, jokin kuitenkin esti ja sanoin itselleni että ”et kai aio luovuttaa?” Niinpä NYT voin ilolla tuskitta sujauttaa varusteet päälleni ja hypätä jousille!

Millä tavalla elämäsi on toisenlaista nyt laihdutuksen jälkeen? Elämä on kevyempää niin keholle kuin mielelle, tunnen itseni virkeämmäksi ja on hauska käydä joskus ulkona, kun voi laittaa kivat vaatteet, eikä tarvitse hävetä itseään.

Tapahtuiko laihdutuksen aikana, sitä ennen tai sen jälkeen jotain, jota et osannut odottaa? Ainoa, jota en osannut odottaa on niin nopeat tulokset ja miten valtavan tärkeää on valmentajan tsemppi ja tuki, jota olen runsain mitoin Kajsalta saanut.

Voit kertoa myös vapaamuotoisesti omista laihdutuskokemuksistasi. Alkuun takaraivossani asui pelko, ettei tällainen 62-vuotias mummo enää pysty tähän ja kun olen kuullut, että kilpirauhasen vajaatoiminta ja ikä tekee vaikeampaa painonpudotuksesta, mutta kukkua kanssa, helppoa kuin mikä, ei todellakaan katso ikää ja kilpirauhasarvotkin ovat parantuneet. Ei kannata tuskailla liian suuren lihavuoren kanssa, tätä suosittelen ehdottomasti niin pienemmän kuin suuremmankin painolastin poistoon.

Iloisin ja kevein terkuin.

Riitta