Laihduttajat

12. Sari Luukkonen

Tänään, pääsiäismaanantaina, on hyvä hetki muistella vastaavaa aikaa reilu vuosi sitten. Silloin, samaisena päivänä olin aloittanut Cambridge -ohjelman tasolla yksi. Ehkä aika kultaa osan muistoista, mutta tuo päivä ei muistu mieleeni vaikeana päivänä, kuten ei juuri muutkaan päivät kuluneen vuoden aikana. Ruoka ja monet herkut olivat toki mielessä monta kertaa päivässä, mutta olin päättänyt voittaa mieliteot ja noudattaa ohjelmaa pilkulleen.

Kipinän ohjelman aloittamiseen sain työkaveriltani, jota en ollut tavannut muutamaan kuukauteen. Kun näin hänet pitkästä aikaa, huomasin heti hänessä tapahtuneen upean muutoksen, joka oli saavutettu Cambridge -ohjelman avulla. Juttelimme pitkän tovin ja samana iltana tein päätöksen varata aloitusajan valmentaja Lauralle. Olen iloinen, että tartuin ajatukseeni heti ja myös menin tapaamiseen sovittuna aikana. Jos olisin pitkittänyt aloitusta, olisi hyvinkin voinut käydä niin, että en kirjoittaisi tätä onnistumistarinaa nyt. Päivääkään en ole katunut tälle matkalle lähtemistä.

Tavoitteeksi asetin painon, joka alkaa numerolla 6. Mitään tarkkaa aikaa tavoitteen saavuttamiselle en asettanut, mutta valmentajani arveli, että noin puolessa vuodessa tavoite olisi mahdollista saavuttaa käymällä läpi kaikki Cambridge -ohjelman tasot. Halusin sisäistää terveelliseen ruokailuun liittyvät asiat kunnolla ja siksi kaikkien tasojen läpikäynti tuntui luontevalta.

Aluksi tuntui, että tavoitteen saavuttaminen on todella kaukana ja matka sinne on pitkä ja kivikkoinen.   Aloitettuani elintapamuutoksen luin Cambridge -ohjelman verkkosivuilta paljon onnistujatarinoita ja motivaatio vain kasvoi. Koska niin moni oli saavuttanut hienoja tuloksia, päätin pystyväni samaan.

Lauran kanssa yhdessä suunnitellen siirryin pikku hiljaa tasolta toiselle ja ruokavalioon lisättiin vähitellen kasviksia, proteiinin lähteitä ja hiilihydraatteja sekä rasvoja. Pian aloin oivaltaa ruoka-aineiden laatua, määriä ja annoskokoja ilman, että ruokia tarvitsi punnita. Ennakko-odotuksieni vastaisesti koin laihdutuksen yllättävän helppona eikä vaikeita päiviä ole ollut kovin montaa. Ohjeita noudattamalla tuli tulosta ja tulokset antoivat lisää pontta pyrkimyksessä kohti tavoitetta. Kun päätös ohjelman noudattamisesta oli tehty, oli siinä helppo pysyä.

Viime kesä meni juhlineen ohjelman tasoja noudattaen enkä koe jääneeni paitsi mistään tärkeästä. Grillikin kuumeni, mutta ritilällä tirisi makkaran sijaan kasvikset sekä kana ja kala.

Vaaka näytti tavoitteeksi asetettua numerolla 6 alkavaa lukua syyskuun 10. päivänä, hiukan etuajassa ennakoidusta. Painoa putosi ohjelman aikana 30 kiloa. Ohjelman alussa tavoite tuntui olevan todella kaukana, mutta jälkikäteen ajatellen aika meni todella nopeasti.

Olen nyt harjoitellut ohjelmalla opittuja asioita ylläpidossa noin puoli vuotta ja tuntuu, että monesta jo entuudestaan tutusta asiasta on tullut juurtunut tapa. Paino on pudonnut vielä hiukan alkuperäisestä tavoitteesta. Kasviksista olen aina pitänyt, mutta nyt ne ovat mukana runsain määrin jokapäiväisessä ruokavaliossa. Yksi tärkeimmistä opeista on ollut ateriarytmin sisäistäminen. Kun syön säännöllisesti ruoka-aikoina, ei jääkaapin oven saranoita tarvitse kuluttaa pitkin iltaa ja annoskoot pysyvät kohtuullisina. Olen myös todennut, että ruuan ei tarvitse aina olla herkkuruokaa. Ruoka toimii polttoaineena minulle ja siihen riittää ”tavallinen” terveellinen ruoka. Olen oppinut Cambridge -ohjelman myötä myös herkuttelemaan. Nyt hillitsen itseni mielitekojen iskiessä, mutta kun on herkkujen aika, nautin niistä hyvällä omalla tunnolla ja palaan sen jälkeen normaaliin päivittäiseen ateriointiin.

Laihtumisesta on ollut monia positiivisia vaikutuksia arkielämässä, esimerkiksi portaiden nouseminen ei saa enää puuskuttamaan jo ennen ensimmäiseen kerrokseen pääsemistä ja liikkuminen on muutenkin helpompaa. Mainitsematta en voi jättää iloa, joka tulee kun voin valita kaupasta kauniita vaatteita sen sijaan, että ostan sen mistä löytyy tarpeeksi iso koko.

Haluan kiittää mahtavan upean ihanaa valmentajaani Lauraa kaikesta tuesta, korvaamattomista neuvoista ja vinkeistä! Jo tieto siitä, että apu oli ja on edelleen soiton tai viestin päässä, on ollut tärkeää. Ilman valmentajaa en varmasti olisi onnistunut.

Suuri kiitos kuuluu myös työkaverilleni, joka sysäsi laihdutukseni liikkeelle kertomalla ohjelmasta ja erityisesti omista kokemuksistaan. Erityiset kiitokset myös toiselle upealle ystävälleni, jonka vertaistuki on ollut korvaamatonta. Tiedätte keitä olette. Iso kiitos myös kaikille muille hengessä mukana olleille.

Hienoa, kun jaksoit lukea tarinani ja kiitos, jos päätät antaa äänesi minulle vuoden Cambridge kasvo 2019 -kilpailussa.