Laihduttajat

2. Rauno Ketomäki

Viimeisten vuosien varrella ”määräaikaiskatsastuksissa” lääkärit ovat puhuneet lievästä ylipainosta, kohonneista verensokeri- ja kolesteroliarvoista sekä näihin vaikuttavista sukurasitteista. Lääkärit uhkailivat jo lääkityksillä, mikäli tilanne ei muutu positiiviseen suuntaan. Tilannettani tosiaan ei ole helpottanut, että vuosien aikana mukana kantamaani massaa on tullut lisää noin 10 kiloa.

Painon nousun olen huomannut erityisesti työpäivien jälkeen väsymyksenä sekä varsinkin syksyisin metsästystä harrastavana, liikkumisesta maastossa oli tullut aikaisempaa haastavampaa.

Aluksi kuvittelin Cambridge ohjelman olevan kallis ratkaisu painonpudotukseen. Laskin tulevan Kymppi pois -ohjelman kustannukset ja yllätyin, ettei se lopuksikaan kaikkineen kuluineen tule ”normaalia” ruokakustannusta arvokkaammaksi.

Cambridge ohjelmalla painonpudotus on helppoa, tekee kuten valmentaja ohjeistaa. Valmentajan tuki ohjelman aikana oli positiivinen kokemus. Sieltä sain vastaukset kaikkiin painonpudotusta koskeviin kysymyksiini, joka teki ohjelmasta inhimillisen ja asiakasläheisen.

Oma ohjelmani oli kymppi pois, jonka aloitin helmikuussa ja tämän jälkeen päälle vielä neljän viikon Detox -kuuri. Noihin viikkoihin toki mahtuu kaikenlaista arkea ja juhlaa. Tärkeintä oli kuitenkin, että juhlinta oli hallussa ja osasi palata juhlan jälkeen takaisin arkeen ja ohjelmalle.

Suurin epäilykseni taso-ohjelman onnistumisesta kohdistui 1. tasoon, koska kalorivaje aikaisempiin ruokailutottumuksiin verrattuna tuolla tasolla on todella suuri. Epäilykseni oli kuitenkin turha, 1. tason läpivienti onnistui ilman mitään vaikeuksia.

Aiemmat laihduttamiset ovat olleet sellaisia itse yrittämisiä ja erehtymisiä. Valmentajan mukana olo tuo laihduttamiseen enemmän tavoitteellisuutta ja valmentajalta saa tarvittaessa tuen eteenpäin pääsemisessä. Taso-ohjelmat opettavat syömään uudelleen ja oikein. Vireystila ja jaksaminen on parantunut huomattavasti. Sisäelinten ympärillä olevan Rasvan määrä on laskenut ihan uusille lukemille. Kymppiviikon ohjelmaani kuului kuntotesti ennen ja jälkeen ohjelman. Kymmenen viikonjälkeinen muutos pelkällä painon pudotuksella saatu hapenottokyvyn lisääntyminen ilman, että liikuntaa olisi lisännyt oli yllätys. Testin mukaan hapenottokykyni lisääntyi 11,5 %  pelkästään syömällä oikein.

 Painonpudotus on tuonut mukanaan elämäntapamuutosta. Koska jaksaa liikkua niin liikunta tuntuu hyvältä ja sitä on tullut päivittäiseen ohjelmaan mukaan aikaisempaa enemmän. Virtaa ja jaksamista on tullut runsaasti lisää, ohjemassa on perus- ja lihaskunnon kohottamista