Laihduttajat

3. Sari Luukkonen

Kuinka nopeasti aika onkaan kulunut. On mennyt kaksi vuotta siitä, kun saavutin normaali painon BMI:llä mitattuna. Samalla saavutin myös itselleni asettamani tavoitteen painon pudotukselle ja nyt olen onnistunut hallitsemaan painoani kahden vuoden ajan.

Keväällä 2018 juttelin työkaverini kanssa Cambridge -ohjelmasta, jolla hän oli onnistunut pudottamaan painoaan. Itselleni Cambridge oli siinä vaiheessa vieras, mutta työkaverini oli konkreettinen esimerkki siitä, että tällä menetelmällä tulee tuloksia. Siitä innostuneena tein nopeasti päätöksen aloittaa itsekin ohjelmalla.  Vajaan puolen vuoden aikana kävin läpi kaikki ohjelman tasot ja opin uudelleen mm. sopivan ateriarytmin, aterioiden koostamisen sekä oikean tavan herkutella. Noudatin Laura – valmentajalta saamiani ohjeita pilkuntarkasti enkä kokenut suuria haasteita laihdutuksen aikana.  Valmentajan tuki ja kannustus olivat todella tärkeitä onnistumisen kannalta. Yksin en ehkä olisi onnistunut.

Olen kokenut valmentajan tuen erittäin tärkeäksi myös painonhallinnassa. Lauran luona käynnit ovat jatkuneet edelleen, mutta toki harvemmin kuin laihdutuksen aikana ja saan edelleen vahvistusta sille, että olen oikealla tiellä. Olen oppinut luottamaan painon pysyvän haluamassani tasossa, kun vaan muistan oikeat valinnat arjessa. Minulle on sopinut hyvin malli, jossa pääsääntöisesti syön arkisin terveellistä perusruokaa ja viikonloppuisin voin myös vähän herkutella. Mitään en ole itseltäni kokonaan kieltänyt vaan voin nauttia kaikkea kohtuudella. Tässä olen onnistunut hyvin. Usko painonhallinnassa onnistumiseen kasvaa koko ajan, kun huomaan, että vaa’an lukema ei kovin paljon vaihtele vaikka välillä syön vapaammin.

Totesin laihdutuksen aikana, että itselleni ruoka on polttoainetta ja siihen tarkoitukseen riittää hyvin tavallinen, terveellinen ruoka eikä aterioiden tarvitse aina olla ”herkkuruokaa”. Nautin herkuista enemmän, kun niitä ei ole tarjolla koko ajan.  Allekirjoitan tämän edelleen.

Painon pysyessä hallinnassa olen huomannut myös liikunnan olevan helpompaa eivätkä esimerkiksi nivelet rasitu niin paljon kuin ylipainoisena. Retkeily sekä marjastus ja sienestys sujuvat mukavammin ilman ylimääräistä mukana kulkevaa painoa. Positiivinen ongelma tulee vaateostoksilla, kun valittavana on paljon hyviä vaihtoehtoja eikä tarvitse tyytyä siihen, mistä löytyy tarpeeksi suuri koko.

Kahden vuoden painonhallinnan jälkeen uskallan jo luottaa siihen, että onnistun pitämään painoni hallinnassa ohjelmasta saaduilla opeilla jatkossakin. Oma halu elintapamuutokseen ja päätös sen toteuttamisesta on tärkeintä ja sen päätöksen jälkeen matka kohti päämäärää Cambridgen avulla oli melko kivuton. Kiitos Laura tuesta, jota olen saanut ja jota saan edelleen aina sitä tarvitessani.

Mukava, kun jaksoit lukea tarinani ja kiitos, jos valitset minut ehdokkaaksesi Voice of Cambridge 2020 – painonhallitsijakategoriassa.