Laihduttajat

Jenni Puhakainen

”No ei kenelläkään voi muuten olla tuollaista mahaa, jos ei ole raskaana”

Ylimääräiset kiloni kertyivät kolmen edellisen vuoden aikana. Lähipiirissäni oli paljon surua ja paijasin pahaa oloani ruoalla. Tuttavani kommentti kuitenkin pysäytti minut. Olimme eräissä juhlissa ja minulla oli päälläni aivan ihana uusi mekko. Hetken minua tutkailtuaan tuttavani oli vakuuttunut, että olen raskaana. Aikansa kanssani väiteltyään hän sitten tokaisi: ”No ei kenelläkään voi muuten olla tuollaista mahaa.” Tuo kommentti takaraivossani jyskyttäen päätin, että nyt on aika tehdä jotain. Kuuluin lisäksi korkeaan diabetes -riskiryhmään, joten painonpudotus oli jo terveyssyistä tarpeellista.

Yritin laihduttaa Me Naisten kevennysohjelman avulla ja sainkin seitsemän kiloa karistettua, mutta ne tulivat heti takaisin. Sitten muistin, että työkaverini oli hiljattain laihduttanut onnistuneesti ja kysyin häneltä neuvoa. Hän kertoi minulle Cambridge -ohjelmasta ja otin samoin tein yhteyttä Cambridge -valmentaja Laura Tolvaseen. Varattiin ensimmäinen aika ja siitä se sitten lähti. Paljon telkkarin laihdutusohjelmia katsoneena luulin, että ruokailutottumuksien muuttamisen lisäksi minun on alettava pumppaamaan rautaa seitsemän kertaa viikossa. Olin kuitenkin väärässä. Harrastan lavatanssia ja se on niin mieluinen harrastus, että käyn kaksi kertaa viikossa treeneissä ja kaksi-kolme kertaa viikossa tansseissa. Lisäksi käyn kerran viikossa uimassa ja päivittäin koiran kanssa lenkillä, joten liikuntaa ei tarvinnut lisätä.

Tuloksia alkoi tulla nopeasti. Peilistä katsova nainen kutistui ja vaatteet roikkuivat päällä. Kaikki sujui helposti. Mutta kuten saattoi arvata, eteeni tuli myös hankaluuksia. Noin neljä kuukautta laihdutuksen aloituksen jälkeen elämääni ilmestyi monta stressin aiheuttajaa. Herkut maistuivat, laihdutus ei. Jostain oli pakko löysätä ja päätin, että se jokin on laihdutus. Sovimme valmentajani kanssa, että pidän hetken taukoa. Tauon aikana lihoin kolmisen kiloa takaisin. Loppusuora kuitenkin häämötti jo hyvin lähellä ja päätin, että loput kilot karistetaan vaikka hampaat irvessä. Päätimme valmentajani kanssa, että viimeiset kilot laihdutetaan hyvin tiukalla ruokavaliolla. Kannustaakseen minua hän laittoi itsensä likoon ja noudatti samaa ruokavaliota kuin minä.

Viisi kuukautta siihen meni. 20 kiloa karistettu. Mikä tärkeintä, laihduttaminen Cambridge -ohjelman avulla ei ole pelkästään kilojen karistamista. Ohjelman aikana kirjaimellisesti opetellaan syömään niin, että ylimääräiset kilot pysyvät poissa koko loppuelämän ajan. Cambridge -valmentaja ei myöskään hylkää laihduttajaa painonpudotuksen jälkeen vaan seuraa ainakin puoli vuotta, tarvittaessa kauemminkin, että elämä lähtee rullaamaan niin kuin on opeteltu.

En olisi ikinä pystynyt tähän urakkaan ilman valmentajaani Lauraa. Hän oli aivan mahtava valmentaja, kannustaen ja kurittaen juuri tarvitsemallani tavalla. Toinen tukipylvääni oli avopuolisoni. Hän oli minulle kuin Samu Sirkka Pinokkiolle; toimi omatuntona silloin, kun karkkipussit houkuttelivat kaupan hyllyillä tai kun lähipitserian kotiinkuljetusnumero poltteli puhelimen ruudulla. Pidin lisäksi koko laihdutuksen ajan päiväkirjaa. Päiväkirja oli kelpo apu syömisten kirjaamisessa sekä ajatusten selvittelyssä.

Alussa mainitsevani tuttavani kommentti satutti minua. Nyt haluan kuitenkin kiittää häntä, koska tuo kommentti oli lähtölaukaus onnelliseen ja terveelliseen elämään.

Kampaus Groovestyle, Lasit Specsavers Kuvaus Antti Huttunen