Laihduttajat

Miia Rönkkö

Olen 38-vuotias lähihoitaja ja olen lähes koko ikäni taistellut painoni kanssa, välillä kokeillen jos minkäkinlaista dieettiä ilman pysyvää tulosta. Oloni on ollut tukala ja olen kärsinyt useamman vuoden selkäkivuista.

Ensimmäisen kerran vuonna 2013 pudotin painoa Cambridge Ohjelman avulla -30 kg ja oloni oli loistava. Jaksoin liikkua, aloitin juoksuharrastuksen ja pystyin pitämään vaatteita joista pidin. Suunnittelin jo osallistumista maratonille. Jäin valmennuksesta pois.

Vuonna 2015 alkoi selkä oireilla ja liikkuminen alkoi vähentyä sitä mukaa kun kivut lisääntyi. Herkästi myös aloin myös vierailla jääkaapilla napostelemassa ja ruokailu muuttui epäsäännölliseksi. Saatoin yöllä käydä hakemassa voileipää tai napostella herkkuja, lähinnä suolaisia. 2016 joulukuussa lääkäri totesi minun olevan todella pyöreä vatsan seudulta ja kehotti laihduttamaan. Asia jäi hautumaan, vaikka tiesin hänen olevan oikeassa. Jaksamiseni töissä ja kotona alkoi olemaan haasteellista, saatoin nukkua 2-4 tuntia päiväunia, hengittäminen oli työlästä astmankin pahentuessa. Selkä leikattiin lokakuussa 2017, ja sen jälkeen palasin töihin. Koin olevani väsynyt, ärtynyt ja kipuilin edelleen sekä lisäksi ilmaantui polviin kipua ja hengästyin todella paljon, kun nousin portaita tai liikuin. Oma tilanne ärsytti suunnattomasti ja sopivia, nättejä vaatteita ei löytynyt sitten millään. Lääkityksen lisääntyessä, painokin jatkoi nousuaan.

Aloin selailemaan internetistä Cambridge Ohjelmaa ja hauduttelin ajatusta aloittaa vielä pitkään. Keskustelin tärkeimmän tukijani eli äitini kanssa myös asiasta ja hän kannusti minua aloittamaan.

Lopulta tein päätöksen ja varasin itselleni ajan Raaheen Outille toukokuussa 2018.

Lähtöpainoni oli 102 kg. Aloimme valmentajan kanssa tekmään suunnitelmaa. Tavoitteeksi asetin itselleni 70 kg ja aloitin suunnitelman mukaan tasolta 1. Kerroin perheelleni, kavereilleni mitä aion ja se myös motivoi ja antoi varmuutta lähteä tavoittelemaan kevyempää minää. Painon pudotessa, vaatteiden muuttuessa isoiksi ja liikkumisen helpottuessa huomasin myös itsevarmuutta tulleen lisää. Polvien kivut ja hengittäminen helpottui enkä hengästy enää samalla tavalla kuin ennen portaissakaan. Oloni on virkeämpi ja en enää nuku päiväunia. Ruokailuni on muuttunut säännölliseksi, syön tällä hetkellä 5 kertaa päivässä ja annoskoko on pienentynyt enkä hae enään lisää ruokaa. Lisään pääaterioille aina kasviksia ja olen oppinut myös syömään marjoja. Toukokuusta syyskuuhun on menty säännöllisillä tapaamisilla Outin kanssa ja painoa on pudonnut 21.6 kg.

Tällä hetkellä tasapainoilen ja pidän painon kurissa noudattamalla Outin ja Cambridge Ohjelman oppeja. Jonkin ajan kuluttua lähden tavoittelemaan tavoitepainoa ja mahdollisesti jatkan siitä päästäkseni ihannepainooni.