Fanni -30 kg

Ennen

Jälkeen

Tammikuu 2014, reippaasti ylipainoinen kahden lapsen kotiäiti päätti muuttaa elämänsä. Olin myynyt aktiivisesti koko syksyn PartyLiten kynttilöitä ja saavutin palkinnoksi matkan Karibialle. Kun varmistin matkani päätin, että nyt lähtee kilot. Olen ollut  lapsesta asti ylipainoinen. Voi kuinka olen haaveillut koko ikäni, että olisinpa joskus hoikka! Esikoisen syntymän jälkeen lihoin entistäkin enemmän. Päivisin saattoi olla etten syönyt mitään, mutta kun ilta tuli alkoi äidin mässäysaika. Suolaista ja makeaa television katsomisen ohella. Jos teki jotain tiettyä mieli aloin leipomaan. Oma ulkomuotoni ahdisti minua todella paljon. Toisen lapsen syntymän jälkeen lihoin vielä lisää, raskauden loppuvaiheessa painon kamalat 110 kg. Lisäksi toisen lapsen raskauden aikana minulla todettiin raskausdiabetes.

Varasin tammikuun 2014 loppupuolella ajan Cambridge valmentajalle Teija Lehtiselle. Tiesin ohjelman toimivan, sillä moni tuttuni oli sillä laihduttanut. Lisäksi tiesin, että Cambridge ohjelman tuotteet ovat hyvän makuisia. Otin pienen alkulaihdutuksen kotona, silloin puntari näytti 102,6 kg. Teijan puntari näytti viikkoa myöhemmin 100,7 kg, painoindeksi 34,8. Minulla oli 10 viikkoa aikaa laihduttaa ennen Karibian matkaa. Päätimme lähteä tavoittelemaan -20 kg kymmenessä viikossa.

Päätin niin vakaasti tehdä elämänmuutoksen, joten pistin vähän lisäpainetta ja tein projektistani julkisen. Harrastuksena kirjoittelemani sisustusblogi Modernia Maalaisromantiikkaa muuttui painonpudotuspäiväkirjaksi. Julkaisin joka viikko tuloksia muutoskuvien kera. Lukijoiden tsemppaavat kommentit auttoivat jaksamaan. Minä en aio olla enää lihava!

Aloitin laihduttamisen tasolla 1. Se sopi minulle hyvin. Minusta oli yksinkertaista kun ei tarvinnut suunnitella päivän aterioita. Omia lemppareitani olivat vanilja ja minttusuklaapirtelö. Laihduttaminen oli todella helppoa koska nälästä en kärsinyt päivääkään, sen sijaan minut valtasi mahtava energia! Pikku hiljaa mieliteotkin häipyivät. Ensimmäisen kahden viikon aikana paino putosi -5,1 kg. Nopeat tulokset motivoivat todella paljon.

Kävin ja käyn edelleen puntarilla joka aamu. Laihdutin 10 viikkoa tasolla 1 ja paino putosi siinä aikana -16,4 kg. Pääsin viettämään ihanaa hengähdystaukoa arjesta, sekä painonpudottamisesta Karibian auringon alle!

Reissusta nautin täysillä enkä miettinyt mitä söin. Paino ei noussut matkan jälkeen kuin 700 grammaa. Aurinkoloman jälkeen lähdin jatkamaan painonpudotusta. Laihdutin vielä kuusi viikkoa tasolla 1. Painoa putosi 16 viikon aikana yhteensä -22,5 kiloa. En kuitenkaan ollut vielä päässyt normaaliin painoindeksiin, joka minun pituudellani 172 cm on alle 74 kg. Toukokuussa 2014 painoin 78,2 kg.

Näiden 16 viikon aikana opein myös nauttimaan liikunnasta. Normaalisti olisin illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen lösähtänyt sohvalle ja syönyt sipsejä. Nyt laitoin lempisarjan pyörimään ja hyppäsin crosstrainerille! Olin myös aina haaveillut, että voi kun jaksaisin juosta. Yksi mahtavimpia onnistumisen tunteita oli kun jaksoin juosta 3 kilometriä yhteen putkeen. Siitä asti juokseminen onkin ollut minulle henkireikä ja innostun edelleen siitä mielettömästä tunteesta kun kroppa jaksaa mennä pidempiäkin matkoja!

Toukokuussa 2014 kuitenkin väsähdin, enkä jaksanut enää laihduttaa. Elämässä tapahtui kaikenlaisia muutoksia. Aloin syömään normaalisti, mutta myös välillä herkuttelin! Paino ei juurikaan noussut. Takaraivossa oli kuitenkin koko ajan ajatus, että kyllä minä vielä haluan laihduttaa 10 kiloa pois. En vain saanut motivaatiota päälle.

Tammikuussa 2015 sain vihdoin inspiraation tiputtaa viimeiset kilot pois. Varasin taas ajan Teijalle. Puntari oli aikalailla samoissa lukemissa mihin olin jäänytkin 79,7 kg. Olin siis onnistunut pitämään painoni kurissa melkein vuoden! Lähdimme tavoittelemaan uudeksi painoksi 70 kg. Laihdutin muutaman viikon tasolla 1, sen jälkeen siirryin tasolle 2. Yllätyin kuinka paljon sillä saa syödä! Paino putosi tasaisen mukavasti ja pian olinkin laihtunut  yhteensä -30 kg ja saavuttanut normaalin painoindeksin! Viimeiset kilot ovat lähteneet vähän kuin itsestään normaalilla ruokavaliolla.

On vaikea kuvailla sitä onnen tunnetta mikä minulla on. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni hoikka ja normaalivartaloinen! On aivan mahtavaa mennä vaatekauppaan ja tietää, että voin ottaa lähes minkä tahansa vaatteen ja minä sovin siihen! Ennen ostin kokoa 46, nykyisin vaatekoko on mallista riippuen 36-40!

Tässä projektin aikana olen kokenut niin usein tunteen, että en ole laihtunut yhtään. Suurin ahaa elämykseni pitkän projektini tuloksista valkeni minulle kun pyysin upean ja hoikan siskoni mittaamaan vyötärön sekä lantion ympäryksensä ja meillä ei ollut kuin muutaman sentin ero. Silloin tajusin, että olen todellakin muuttunut! Ihmisten kehut tuntuvat myös niin mahtavilta. Aina aivan häkellyn! 

Totta kai oli vaikeita hetkiä ja repsahduksiakin tuli. Välillä taas vaikka noudatin ruokavaliota raadollisesti paino ei tippunut. Paino heitteli varsinkin isoimmilla kiloilla tosi paljon, mutta koko ajan puntari meni alaspäin. Vain kaksi kertaa painoni on plussannut valmentaja Teijan puntarilla koko tänä aikana. Valmentajaani olen käynyt tapaamassa noin viikon välein.

Minun neuvoni onnistuneeseen painonpudotukseen. Päätä onnistua. Päätä muuttua. Ei ole väliä kestääkö tavoitteeseen pääseminen kaksi kuukautta tai kaksi vuotta. Sinä päätät. Aseta itsellesi tavoite ja ala työskennellä määrätietoisesti sitä kohti. Aseta välietappeja. Juhli onnistumisia vaikkapa hieronnalla tai uudella käsilaukulla! Käy projektin välillä vaatekaupassa sovittelemassa vaatteita ja huomaa ero! Älä haikale herkkujen perään. Minua lohdutti ainakin ajatus, että tämä ei ole lopullista. Kyllä minä voin vielä herkutella ja kyllä minä olen tälle elämälle herkutellutkin. Sovi tapaaminen valmentajasi kanssa säännöllisin väliajoin.  Kerro ystävillesi projektistasi. Pieni paine auttoi minua onnistumaan ja sen tuoma ”kyllä minä näytän mihin pystyn”-fiilis. Älä pelkää epäonnistua! Jos repsahdus tulee jatka sitkeästi eteenpäin! Paras vinkkini, mene illalla ajoissa nukkumaan! Minulle illat ovat olleet vaikeimpia aikoja herkkujen välttelyyn. Kun menee yhdeksältä nukkumaan herää aamulla virkeänä ja energisenä!

Nyt painoni alkaa numerolla kuusi ja painoindeksini on 23,6! Välillä ihmettelen itsekin, että tein tämän! Olen laihtunut yli 30 kg. Vyötärön ympärykseni on pienentynyt -33 cm, lantiosta on lähtenyt -40 cm ja rinnanympärys kaventunut -29 cm. Enää en välttele peilejä ja pukeudu telttoihin. Nyt tunnen olevani oma itseni! Enkä myös pelkää, että kilot tulevat takaisin. Olen opetellut uutta elämää jo yli vuoden ja yhtään kiloa en huoli takaisin.

Kiitos rakkaalle perheelleni tsemppauksesta ja tuesta! Kiitos työkaverit, jotka jaksatte kuunnella mun aamupainoja päivästä toiseen! Suurin kiitos valmentajalleni Teija Lehtiselle järkkymättömästä tuesta ja neuvoista!

 

Valmentaja: