Merja -10 kg

Ennen

Jälkeen

Olen 56-vuotias ja koko aikuisikäni ajan olen ollut ylipainoinen. Pituuteni on 173 cm ja paino on vaihdellut 82 – 84 kg välillä, BMI ollut siis yli 27. Pari kertaa olen onnistunut pudottamaan painoani lähes 10 kg, mutta aina paino on sitten pikkuhiljaa hiipinyt takaisin entisiin lukemiinsa. Liikunnan puute tai makeat herkut eivät olleet ylipainon syy, vaan hyvästä ruuasta nauttiminen. Viime syksynä minulla todettiin uniapnea ja rasva-arvot olivat myös hiukan koholla. Uniapnean kohdalla lääkäri tarjosi kaksi vaihtoehtoa sen hoitamiseksi: CPAP -laite yöksi tai painon pudotus. Hetkeäkään empimättä valistin jälkimmäisen. Mutta: millä keinolla suurpiirteinen, hyvästä ruuasta nauttiva ihminen saa elämäntapansa järjestykseen. Sisareni kannustava kokemus Cambridge –valmennuksesta sai minut, ”pussikeittodieettejä” kammoksuvan ihmisen, innostumaan asiasta, ja hetkeäkään en ole katunut.

Ajattelin painon pudotuksen ikään kuin kuntoutuksena ylipainosta. Ajattelin, että jos minulla olisi murtuman takia käsi kipsissä tai vaikkapa hankala jalkahaava, minun olisi sitouduttava tietyksi ajaksi sen hoitamiseen – painon pudottamisen otin samanlaisena projektina. ”Parannan” itseni tästä vaivasta ja opettelen elämään niin, ettei se uusi. Valmennus ja Cambridge –tuotteet sopivat minulle erittäin hyvin. Paino alkoi pudota nopeasti ja se motivoi koko ajan lisää. 3 kuukauden kuluttua olin saanut 10 kg pois, eli aamupaino on nyt 72 kg  ja BMI  24. Edellisen kerran olen painanut tämän verran yli 30 vuotta sitten! Ja hetkeäkään ei ole ollut nälkä.

Painon putoamisen lisäksi parasta Cambridge ohjelmassa on, että se opetti syömään pieniä aterioita tasaisin väliajoin ja nauttimaan nestettä riittävästi. Kun kotiin mennessä ei ole huutava nälkä tai jano, silloin ei myöskään aloita syömistä, josta ei tule loppua koko illan aikana. Tasainen ruokarytmi takaa tasaisen hyvän olon. Tärkeää on myös suunnitella ruokailunsa hyvin, kaapista on aina löydyttävä hyvää, kevyttä syötävää, tai Cambridge keitto tai patukka, joita aion pitää hätävarana vielä jonkin aikaa turvaamaan sen, etten sorru hätäisiin, huonoihin ratkaisuihin.

Nyt onkin sitten edessä se vaikein: miten saan tämän muutoksen jäämään pysyväksi elämäntavaksi, toivottavasti seuraavaksi 30 vuodeksi. Olen sopinut jatkavani valmennuksessa vielä ainakin vuoden. Valmentajan säännölliset tapaamiset turvaavat sen, että en suurpiirteisenä ihmisenä sorru entiseen elämänmenoon, vaan jaksan pitää tästä ihanasta olotilastani kiinni.  Yöuni on parantunut, rasva-arvot ovat normaalit ja elämä maistuu todella hyvältä. Viime syksyn väsymys ja ”raskas olo” ovat tipotiessään – olen saanut energisen olon takaisin ja jaksan todella hyvin. Tätä ilosanomaa on helppo kuuluttaa eteenpäin!

Valmentaja: