Tanja -50 kg

Ennen

Jälkeen

Oivalluksista terveyttä

Olen tuskaillut pahenevien selkä- ja alaraaja vaivojeni vuoksi yli kaksikymmentä vuotta. Neljän leikkausoperaation jälkeen toiveissani on ollut kivuttomampi elämä, mutta valitettavasti kerta toisensa jälkeen olen joutunut toteamaan, ettei alaraajojen hermokipu jätä minua rauhaan. Entinen liikunnallinen ja tanssia rakastava nainen muuttui fyysisesti sekä henkisesti. Liikunnasta saatu ilo vaihtui pikkuhiljaa staattiseen selviytymiseen ja kroonisen kivun takia paino alkoi kohota.

En jaksanut enää huolehtia itsestäni niin kuin olisi pitänyt ja tuloksen näkee puntarissa, kun sitä painaa vain lisää kaasua eikä kuormitustaso ei ole kohdallaan. Koetin sivuttaa kivun suomalaisella sisulla sekä yleispositiivisella luonteenlujuudellani. Viimeisimmän leikkausoperaationi jälkeen kuitenkin ryhdistäydyin ja paneuduin selkänikama hermojuuriahtauma potilaille annettuun suositukseen, jossa neuvotaan pitämään huolta fyysisestä kunnosta ja välttämään ylipainoa.

Kuntoutumiseni aikana löysin pölyttyneen vahvuuteni - silloinen tehty päätös elämäntapamuutoksesta on ollut yksi tärkeimmistä itselleni tekemistäni lupauksista. Ensimmäiseksi huomion keskipisteeksi otin ylipainoni. Päätin eliminoida minulle jo osittain ilmenneet vaivat liitännäissairauksista joihin vaikean ylipainon seurauksesta saattaa sairastua mm: korkea verenpaine, kroonisesta kivusta johtuva masennus, matala asteiset tulehdukset, liiallisen nesteen kertyminen kehoon, sydän- ja verisuonitaudit, kakkostyypin diabetes.

Paikallislehdestä löysin Cambridge Ohjelman esittelytilaisuuden ja ilmoittauduin mukaan. Muistan kun talvipakkasella kävelin vaivalloisesti tilaisuuteen, sillä tuolloin harjoittelin kävelemistä ilman rollaattorin tukea. Cambridge Valmentaja Leena Niittynen palautti mieliini oikeanlaisen ruokavalion merkityksen ja aloin noudattaa ohjelmaa tavoitteena terveellisempi elämä. Tein elämäntapamuutosprosessistani julkisen, joka auttoi ja auttaa edelleen pysymään minua "ruodussa". Noudatin säntillisesti valmentajani ohjeita, ensin Cambridge ateriankorvikkeiden kaikki tasot, joiden jälkeen olen nauttinut superterveellistä ruokaa pieninä annoksia säännöllisin ajoin. Sopivan kulutustason löytäminen on ollut hyödyllinen oivallus, sillä nykyinen keski-ikäinen minä tarvitsee paljon vähemmän energiaa kuin nuorempi minä, joka kykeni liikkumaan eri tavalla.

Vähitellen huomasin, että terveellinen elämä on löytänyt paikkansa minuudessani ja aloin ymmärtää kehoni toimintaa paremmin. Vajaan puolentoista vuoden aikana ympäriltäni katosi yhteensä 50 kiloa massaa ja voitte vain kuvitella sitä tunnetta, kun olen saanut pukea päälleni nuoruusvuosieni vaatteita, joita olen säilyttänyt ullakolla!

Totean, että oma kevenemiseni terveydellinen vaikutus on ollut mittaamattoman tärkeä, siitä huolimatta vaikkei se ole poistanut kipua. Nivelille ja nikamille on vähemmän kuormitusta, kehonkoostumuksen lukemat ovat nyt esimerkilliset ja verenpainemittari näyttää numeroita joista voi olla vain tyytyväinen. Ison ”läskikasan” pudottaminen kehosta ilman kirurgisia toimenpiteitä kertoo, että olen ottanut vakavasti terveyteni ja paneutunut elämänhallintaani kokonaisvaltaisesti – olen ylpeä itsestäni, sillä olen löytänyt jälleen hyvinvoivan Tanjan, joka haluan olla!

Ajatustyötä, oikeita valintoja, luopumista, irti päästämistä, ennakointia, palautumista, lepoa ja asioiden äärellä pysähtyminen ovat olleet terveyteni saavuttamiseen liittyviä oivalluksiani. Ymmärsin, että ihminen on kokonaisuus ja kevenemiseni onnistumiseni syy on, etten ole ajatellut projektini päämääränä laihtumista vaan keskityin siihen mikä saa minut voimaan paremmin. Mielestäni painon kanssa kamppailevien olisikin hyödyllistä katsoa sitä mistä se kilojen lisääntyminen mahdollisesti johtuu ja koettaa tietoisella tavalla hoitaa asiaa parempaan suuntaan - ulkonäköpaineiden sijaan jokaisen tulisikin kantaa huolta omasta hyvinvoinnistaan.

Jaksan selviytyä kipujeni kanssa paremmin, kun kuormitustaso on suhteutettu elämääni. Elän tasapainoisemmin kuin takavuosina ja osallisena tähän on myös kevennetty työni. Kävelemisen tai pidempiaikaisen seisomisen rajoittuneisuuden takia parturi-kampaaja-maskeerauksen ammatinopettajan työtäni on räätälöity kevyemmäksi ja nykyisin olen voinut hyödyntää valokuvauksen ammattitutkintoa ja digitaalisaatiota opetuksessani, jota voin tehdä myös istuen. Entiset urheilulliset harrastukset tanssista lumilautailuun ovat myös muuttuneet. Tilalle on tullut lempeä jooga, piikkimattomeditointi, terveysliikunta asahi, vesijumppa, avantouinti, valokuvaaminen sekä kirjoittaminen. Työn ja arkielämän kombinaatiossa myös uni, lepo ja palautuminen ovat tarkkailuni kohteinani ja vaikuttavat hyvinvointiini.

Olen saanut elämääni uutta virtaa ja upeita näkökantoja, kun itseäni kuunnellen olen kehittänyt tietoisuustaitojani, päästänyt irti liiasta suorittamisesta ja aloin tehdä oikeita asioita oikealla asenteella. Positiivisemmalla elämänasenteella jaksan huolehtia hyvinvoinnistani ja olen jälleen pirteämpi oma itseni myötäelävälle avopuolisolleni, kaikille ympärilläni oleville ihmisille sekä hassutteleva isoäiti 5-vuotiaille kaksoistytöille. Olen löytänyt jälleen liikunnan ilon, olen energisempi, itsevarmempi ja olen ymmärtänyt sanonnan ”nauti tässä ja nyt” jota kykenen myös aidosti toteuttamaan elämässäni. Elämäntapamuutokseni ei saa olla pelkkä tähdenlento, vaan pysyvä muutos!

"Minä oman elämäni tähti. Arvostan itseäni ja huolehdin kirkkaudestani, sillä haluan sädehtiä vielä pitkään. Annan keuhkoni hengittää lempeästi ja keholle aikaa lepoon. Ravitsen itseäni terveellisesti ja voitelen itseäni hyvällä energialla. Annan huumorin kukkia ja luon ympärille rauhaa sekä rakkautta".

Kiitos työterveyshuollon tiimi, valmentaja Leena, avopuoliso Marko, lähimmäiset sekä kaikki minua tukeneet ystävät ja rajoitukseni huomioonottava työnantaja. Teidän tuella pysyin vahvana ja onnistuin! Irrottauduin vanhasta, hyppäsin uuteen, voimistuin ja jatkan terveellistä elämäntapaani itseäni vaalien. Pääsin elämänvirtaan jälleen takaisin! -tanja-

Valmentaja: Leena Niittynen