Mari -28 kg

Ennen

Jälkeen

"Laihduttamisen asiantuntija, ainakin teoriassa. Näin olisin voinut tituleerata itseäni. Olen elämäni aikana laihduttanut kymmeniä kiloja (parhaimmillaan lähes 30 kg vajaat 10 vuotta sitten), joten tietoa laihduttamisesta on kertynyt. Se, mikä on aina ollut vaikeampaa, on saavutetun painon pitäminen. Cambridgesta olin kuullut paljon hyvää, ja itseäni kiinnosti erityisesti se, että useat tutut olivat paitsi laihtuneet, niin myös pysyneet uudessa painossaan, joten puoli vuotta sitten pistin sähköpostia paikalliselle valmentajalle, Marjalle.

Tällä kertaa oli lähtötilanne erilainen aiempiin laihdutuksiin verrattuna. Paitsi että paino oli korkeampi kuin koskaan, niin myös motivaation lähde oli eri. Jos aiemmin olen lähtenyt liikkeelle itseinhon takia, niin nyt olin jo pidemmän aikaa opetellut hyväksymään itseni, ja laihduttamisen motivaatio olikin käytännöllisempi: olin päättänyt lähteä pyhiinvaellukselle kohti Santiago de Compostelaa, ja tiesin että reilu 600 km olisi huomattavasti mukavampi kävellä vähän pienemmällä kuormalla varustettuna. Vaikka pudotuksen tavoitteeksi laitettiin -30 kg (ja sitä laihtumisen edetessä kasvatettiin vielä lähes 10 kg), niin ajatuksenani oli, että jokainen gramma vähemmän on plussaa, tavoitteen saavuttamisen kanssa ei olisi mikään kiire.

Olen ammatiltani pappi ja työhöni kuuluu siis viikoittaiset voileipä- ja kermakakkukestit. Onneksi pystyin aloittamaan projektin sellaisessa välissä, jossa oli kolme viikkoa aikaa ilman juhlia, joten pystyin olemaan 1-tasolla muutaman viikon ja siten pääsemään hyvään alkuun ennen kuin alkoi kakkuja tulla eteen. Sen jälkeen oli tarjottavista helpompi kieltäytyä tai ainakin ottaa mahdollisimman pieniä paloja (koska hyvää alkua ei halunnut tärvellä). Yllättävän helposti se menikin, vaikka suuri herkkujen ystävä olenkin. Vinkkinä muillekin: yllättävän harva loppujen lopuksi seuraa juhlissa mitä muut syövät, ihan hyvin pystyy huijaamaan ottamalla hyvin vähän yhtä sorttia ja sitten vain lisää kahvia.

Paino on nyt puolessa vuodessa pudonnut 28 kiloa, vyötärö kaventunut 29 cm ja rasvaprosenttikin tippunut lähes 10%. Hyvällä mielellä lähden siis ensi viikolla kuukauden ”kävelylenkille”. Paino on pudonnut erityisesti ruokailutottumusten parantumisen ansiosta (suurimman osan aikaa olen ollut 3- ja 4-tasoilla), vaikka liikuntakin (kävely) on lisääntynyt tänä aikana. Noin kuukausi sitten teimme Marjan kanssa minulle myös lihaskuntotreeniohjelman, erityisesti vaelluksen haasteita ajatellen. Painonpudotus on pääasiassa sujunut hyvin, oikeastaan helpommin kuin koskaan aiemmin, mutta nyt viime viikkoina olen jälleen huomannut mikä on se (minulle) suurin haaste: stressin pitäminen kurissa. Heti kun stressi kasvaa ja alkaa ahdistaa, alkaa myös mieliteot pyörimään päässä.

Projekti jatkuu pyhiinvaelluksen jälkeen, sitten on tarkoituksena pudottaa viimeiset 10 kg ja jatkaa sillä tärkeimmällä vaiheella, eli saavutetun painon aloillaan pitämisellä."

Valmentaja: Marja Juntunen