Valmentajan oma onnistuminen: Sami -12 kg

Ennen

Jälkeen

Vuoden -16 keväällä olin jälleen kerran tullut painonnousussa jonkinlaiseen käännekohtaan. Vuosittainen jojoilu painon kanssa oli saavuttanut korkeimman kohtansa pitkään aikaan, painoin n.80 kg. Olin vuosien mittaan laihduttanut monia kertoja 5-10kg verran, joten laihdutus ei sinänsä ollut mikään uusi juttu. Nyt vain ei millään olisi jaksanut kärsiä nälkää tai luopua kaikesta "hyvästä" pariksi kuukaudeksi vain siksi että laihtuisi. Liikuntakin tuntui turhalta, joten se oli jäänyt satunnaisia kävelylenkkejä lukuunottamatta pois ja syöminen oli vähän mitä sattui. Tästä kannoin tietysti syyllisyyttä, sillä olin aina ajatellut, että hoikkuus riippuu liikunnan määrästä - tai sen vähyydestä. Vaatekaapin sisällöstä yhä pienempi osa mahtui päälle ja suuri osa vaatteista roikkuikin käyttämättömänä. Töiden jälkeen halusin lähinnä torkkua ja polvien nivelkivut olivat alkaneet vihjailla kertyvistä vuosista - kiloista puhumattakaan. Mutta mikä hyöty siitä laihduttamisen riutumisesta olisi kun kilot kuitenkin palaisivat jälleen puolen vuoden sisällä takaisin? Blääh.

Kaksikin eri tuttuani omilla tahoillaan olivat kokeilleet Cambridge Ohjelmaa ja saaneet upeita tuloksia. Asia alkoi kiinnostaa minuakin kun näin heidän some -päivityksiään ja kuulin heidän kokemuksistaan. Päätin lukea ohjelmasta hieman lisää. Löysin valmentajan omalta asuinalueeltani ja soitin Arjalle. Tavoitteeni oli 8 viikon aikana pudottaa painostani 10 kg, ennenkuin lähtisin lomamatkalle ulkomaille. Siinä vaiheessa en edes kuvitellut, että painon pudotus olisi pysyvä - halusin vain keventää oloani jälleen kerran hetkeksi ja reissua varten. Arja oli puhelimessa hetken vaiti ja sanoi sitten varmalla äänellä: "Joo, kyllä se onnistuu - ihan realistinen tavoite!"

Ensimmäisellä tapaamisella teimme ohjelmalle viikkosuunnitelman ja lähdin tapaamisesta intoa puhkuen tulevan viikon ateriat kassissa. Järjestin ateriat etukäteen päivittäisiksi sarjoiksi ja mietin, että mitenkähän näillä pitäisi jaksaa vielä töitäkin?

Aloitin kuitenkin ohjelman ensimmäisen tason tulevan viikon maanantaina ja sen jälkeen ohjelma sitten kulkikin omalla painollaan koko 8 viikon ajan. Paino putosi, matkalla tuli opittua syömisestä, ateriarytmistä, oikeasta liikunnasta ja ehkä kaikkein yllättävintä - aika paljon opin omasta itsestäni ja siitä mikä oli suhteeni ruokaan ja syömiseen. Jossain vaiheessa tokaisin kotona, että "tuntuu kuin juksaisin jossain, koska minulla ei ole nälkä, en riudu heikkouttani, käyn liikkumassa ja jaksan työpäivät hienosti - ja paino laskee koko ajan!"

8 viikon kuluttua 10 kg tavoite oli saavutettu, poseerasin "jälkeen" kuvissa paidassa, joka ei ollut mahtunut päälle vuosiin - ja vaatekoko uusia vaatteita ostaessa oli 2 numeroa pienempi kuin keväällä. Muutos oli sen verran nopea, että kesti hieman kauemmin itse tajuta uusi vartalon malli. Lähdin kuitenkin reissuun kevein mielin - ja tiukassa paidassa ;)

Matkan jälkeen olin hämmästynyt kun paino edelleen putosi ilman varsinaista ohjelmaa - ja ymmärsin, että ohjelman aikana oppimani asiat syömisestä ja ruuasta toimivat käytännössä ilman sen kummempia kuureja. Jotain oli siis oikeasti opittu! Paino asettui 68 kg tienoille eli olin 12 kg kevyempi kuin ennen Cambridge Ohjelman aloittamista. Vaatteiden valinta oli mukavaa puuhaa. Nivelkivut olivat hellittäneet ja työpäivän jälkeen ei enää tarvinnutkaan ottaa nokosia. Mieluummin kävin liikkumassa! Mutta nyt liikkuminen olikin aivojen nollausta ja rentoutusta eikä kalorien laskemista ja suorittamista.

Taaksepäin katsoessani mietin mitkä asiat olivat muuttuneet elämässäni Cambridge Ohjelman myötä - painon lisäksi. Ymmärsin, että ohjelma oli tuonut paljon muutakin kuin vain syömisen ymmärtämistä - joka oli toki suuri asia sekin. Suhteeni ruokaan ja liikkumiseen oli aivan uusissa kantimissa ja nautin molemmista uudella tavalla! Koska kokemus oli ollut niin positiivinen ja pitkän ajan tulos niin pysyvä verrattuna aiempiin laihdutuskokemuksiin, halusin kertoa ohjelmasta muillekin. Enkä vain kertoa - halusin valmentaa muita, jotka kamppailevat painonsa kanssa. Siksi lähdin valmentajakoulutukseen ja toimin nykyään Cambridge Valmentajana Helsingissä. Jokainen matka valmennettavan kanssa on erilainen, antoisa ja mieltä nostattava. Tulokset puhuvat puolestaan - Cambridge Ohjelmalla onnistut!

Valmentajani: Arja Oinas-Pellikka

Valmentaja: Sami Koivusaari