Heli -9 kg

Ennen

Jälkeen

Olen 38-vuotias, kiireinen, pikkulapsen äiti, joka on aina harrastanut säännöllistä liikuntaa. Suunnilleen koko aikuisikäni olen myös laihduttanut ja yleensä myös onnistunut siinä. Kilot ovat  kuurin jälkeen hiipineet pikkuhiljaa takaisin ja tuntuu, että painoa on lopulta aina 10 kiloa liikaa. Olen laihduttanut tiukoilla kuureilla ja ns. fitness-dieteillä, joissa liikutaan ja syödäänkin enemmän. Puhutaan elämäntapamuutoksesta, mutta olen huomannut, että en ole valmis muuttamaan elämäntapaani siten, että syön vain rahkaa ja raejuustoa. Elämäntapani on näiden kuurien jälkeen palannut normaaliin kotiruokaan ja herkutteluun, ja paino on lähtenyt taas nousuun. En ole tiennyt, mikä on se määrä, mitä voin syödä lihomatta.

Cambridgeen olen tutustunut vuosien varrella ystäväni kautta. Tietooni laihduttamisesta ns. "pussiruoka-kuuri" kuulosti pitkään järjenvastaiselta. Tiedän kuitenkin ystäväni olevan tolkun ihminen, joten päätin viimein luottaa häneen laihdutusasioissa ja aloitin Cambridgen 10 viikon taso-ohjelman.

Tämä laihdutusohjelma on ollut minun kokemukseni mukaan järkevin ja helpoin tapa laihduttaa. Laihduin ohjelman aikana 9 kiloa. Olisin varmasti laihtunut enemmänkin, mutta ohjelmaan suunniteltiin muutama juhlapäivä, jolloin saatoin hieman herkutella. Myös raskaampi liikunta huomioitiin tarvittaessa ruokavaliossa. Opettelin syömään oikealla tavalla alusta asti ja minun ei tarvinnut muuttaa elämäntapaani syömisen suhteen! Opin kuulemaan kehoani ja päivittäisessä punnituksessa huomaamaan, millä tavalla herkuttelu, pakkanen, kuukautiset, lihastreeni, särkylääkkeet jne. vaikuttivat painooni. Minun ei siis tarvinnut hötkyillä, jos paino ei välillä tippunut tai saattoi tilapäisesti ohjelman aikana jopa nousta. Ohjelman loputtua en rynnännyt karkkikauppaan, ajatellen, että vihdoin "kuuri" on ohi. Söin mieleisinäni kotiruokia, kuten ennen ohjelmaakin, nyt vain oikeassa suhteessa, kehoa kuunnellen. Herkuistakaan ei ole tarvinnut lopullisesti luopua, mutta niitä ei tee enää niin paljon mieli.

Ennen kuuria mietin, että onko minulla varaa tällaiseen ohjelmaan ja henkilökohtaiseen valmennukseen. Ilokseni huomasin, että ohjelma ei tullut sen kalliimmaksi, kun aikaisempi ruokakassini hinta. Henkilökohtainen valmennus oli erittäin tärkeä osa ohjelmaa. Ilman sitä tietoa, kannustusta ja suunnitteluapua en olisi selvinnyt.

Ohjelman vaikein osuus olivat ensimmäiset kolme päivää, ennen kehon siirtymistä ketoosiin. Silloin en saanut nukuttua, oli suonenvetoja ja kova nälkä. Valmentajani Sanna-Kaisa kuitenkin tsemppasi jatkamaan ja lupasi, että neljäntenä päivänä helpottaa. Näin kävikin. Sen jälkeen tunsin oloni energiseksi, näläntunne katosi ja paino putosi ropisemalla. Raskaampaa liikuntaa ei kyllä tarvinnut ensimmäisen kuukauden aikana juurikaan miettiä, voimat eivät riittäneet. Toinen vaikea kohta oli, kun siirryin tasolle 3. Ketoosi hävisi, näläntunne hetkeksi palasi ja paino junnasi paikallaan. Valmentajalta kuitenkin löytyi keinot tämänkin vaiheen ylittämiseen. Kehonkoostumusmittauksen tulokset kertoivat, että lihaksen osuus kasvaa ja rasva jatkaa palamistaan, vaikka se ei heti puntarissa näkynytkään.

Kahden viikon välein normaalia ruokaa aina vähitellen lisättiin. Lautasmalli ja ateriarytmi alkoivat hahmottua. Lopulta lautasella oli juuri sitä ruokaa, mitä olin syönyt ennen ohjelmaa, painoa kuitenkin 9 kiloa vähemmän. Ohjelman loppumisesta on kulunut nyt muutama viikko. En ajattele enää noudattavani mitään laihdutusohjelmaa. Ateriarytmi, lautasmalli ja päivittäinen puntarilla käynti ovat jääneet osaksi arkeani. Herkkujakin syön, mutta nyt suunnitelmallisemmin. Minun ei ole tarvinnut luopua mistään tämän ohjelman johdosta, paitsi läskeistäni J

Valmentaja: Sanna-Kaisa Lehto