Saana -54 kg

Ennen

Jälkeen

Olen 31-vuotias kolmen alle kouluikäisen pojan äiti. Olin laiminlyönyt itseäni jo useamman vuoden ja kaikista parhaiten sen kertoi peilikuva, joka oli jotain muuta mitä toivoin sen olevan. Mikään vaate ei näyttänyt hyvältä. En jaksanut mitään. Olin todella rapakunnossa.

Olin laihduttanut 30 kg samantyylisellä laihdutusohjelmalla vuonna 2009 ennen häitämme, mutta aloin jo ennen papin aamenta odottaa vanhinta poikaamme ja silloin annoin itselleni taas luvan syödä. Kolme raskautta kuudessa vuodessa ja ”raskaana saan syödä ihan mitä vaan ihan miten paljon vaan”- ajatusmalli oli kaikki se mikä oli tuonut minut tähän pisteeseen.

Poikien syntymän jälkeen itseni laiminlyönti vain jatkui ja herkuttelu oli hemmottelua, joka auttoi jaksamaan arjen rutiinit. Noidankehä oli syntynyt. Olin väsynyt ja voin pahoin, joten palkitsin itseni herkuilla. Päädyin pisteeseen, missä en enää tunnistanut itseäni, vaatteet eivät enää mahtuneet päälleni eikä leikkiminen lasten kanssa tuntunut enää leikiltä vaan työltä.

Maaliskuussa 2015 tuli mitta täyteen. Painon piti tippua!! Liikunnan lisääminen olisi ollut melko hankalaa (ei tietysti mahdotonta kuitenkaan) nykyisessä elämäntilanteessani, joten suuri muutos ruokavaliooni tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Olen ollut aina kaikkien asioiden suhteen melko malttamaton, joten miksei painonpudotuksenkin. Tuloksia piti tulla ja nopeasti!

Ystäväni oli aloittanut kuukautta aikaisemmin laihduttamaan Cambridgen avulla ja ajattelin, että minulla ei todellakaan ole mitään menetettävää. Varasin ajan Iinalle, joka oli omalla tavallaan erittäin pelottavaa. Tiesin kyllä, miten paljon painan, koska omistan vaa’an, mutta muiden lukujen kohtaaminen jännitti todella paljon. Eikä syyttä. Jo pelkästään rasvaprosentin kuuleminen säikäytti. Hyvä niin!

Aloitin tasolla 1, koska ruokavalioni oli pakko vetää nollille. Ensimmäinen viikko oli melko tuskainen. Koko ajan oli kauhea nälkä ja huono olo. Tämän lisäksi olin kiukkuinen kuin ampiainen. Onneksi oloni helpotti ensimmäisen viikon jälkeen. Pysyin tasolla 1 melko pitkään ja aloin vähitellen lisäämään kasviksia ja proteiinia ruokavaliooni. Pikku hiljaa uskalsin jo lisätä hiilihydraatit lautaselleni, vaikka se olikin suuri kynnys. Kilot lähtivät todella nopeasti ja jo ennen vuoden loppua olin karistanut kaiken ylimääräisen pois. Olin ensimmäistä kertaa vuosiin normaalipainoinen! On vaikea edes kuvailla sitä tunneta, kun vaaka näytti vihdoin ja viimein tavoitepainoni, josta olin haaveillut jo niin pitkään. Lokakuussa 2015 siivosin 6 Ikean kassillista vaatteitani pois vaatekaapista. Yksi vaihe elämästäni oli tullut päätökseen. Vaatekokoni oli pienentynyt 8 numeroa. Vaatteiden ostaminen on nykyään vaivatonta ja mukavaa. On ihana pystyä valitsemaan eikä tyytymään siihen, mikä sattuu sopimaan.

Matka tähän ei tietysti ole ollut täysin kivutonta. Kaikki piti opetella alusta, syöminen, liikkuminen sekä myös oman kehon kuunteleminen. Onneksi perhe, lähimmät ystäväni ja Iina ovat tukeneet minua valtavasti. Monet ystäväni ovat myös aloittaneet laihduttamaan Cambridgen avulla oman matkani aikana. Hyvä, että oli hengenheimolaisia apuna tuona aikana.

Ennen minulle tuotti syöminen hyvän mielen, mutta nykyään haen hyvän olon liikunnasta, josta nautinkin suunnattomasti. Haluan kokeilla uusia lajeja ja asioita, mitä en ole ennen pystynyt painoni takia tekemään. Kaivoin jopa viime talvena autotallin perimmäisestä kaapista luistimet, joita en ollut ulkoiluttanut sen jälkeen, kun pääsin lukiosta. Olen sairastanut huomattavasti vähemmän kuin normaalisti ja vaikka olen sairastanutkin, olen päässyt melko helpolla. Lapsista on ihanaa, kun on äiti, joka pystyy leikkimään poliisia ja rosvoa, pelaamaan jalkapalloa ja hyppimään trampoliinissa.

Matkani on vasta alussa. Opettelen vieläkin uutta ruokavaliotani ja käyn säännöllisesti puntarissa, vaikka paino on pysynyt samana jo yli puoli vuotta. En laske kaloreita, koska tiedän, että pitkällä tähtäimellä se ei tule minulla toimimaan. Olen opetellut lautasmallin ja otan kerralla lautaselle sen verran kun tiedän, että voin syödä.  Olen aina rakastanut leipomista. Leivon edelleen paljon ja syön herkkuja, mutta määrät ja laatu ovat vain muuttuneet. 54 kg pienempänä elämä on niin paljon helpompaa. <3

Valmentaja: Iina Smolander