Sari -11 kg

Ennen

Jälkeen

Laihdutukseni alkoi keväällä 2016 uteliaisuudesta. Olin juuri täyttänyt 40 vuotta ja mieli halasi loppusilausta painon suhteen. Matkaa normaalipainoon minulla oli  tuolloin reilut 10 kiloa. Normaalipainoinen olin ollut viimeksi alle 30-vuotiaana. Kun ystäväni sitten pudotti lähes 30 kiloa ylipainoa Cambridge -ohjelman avulla, ajattelin itsekin kokeilla. Myönnän, että alkuun olin epäileväinen. Siitäkin huolimatta, että olin nähnyt ystäväni onnistuneen  painonpudotusmatkan. Luultavasti ennakkoluuloni johtuivat ohjelman "pussikeittomaineesta", jossa kilot tulevat nopeasti takaisin tai ylipainoa kertyy vielä enemmän.

Näin ei kuitenkaan ollut. Cambridge -ohjelman avulla painonpudottaja ohjataan katsomaan omia elintapojaan, jotka ovat johtaneet ylipainoon. Minulla syy ylipainoon löytyi liian suuresta päivittäisestä kalorimäärästä sekä liian epäsäännöllisestä ruokailurytmistä. Liikuntaa minun ei ohjelman aikana tarvinnut enää lisätä, arkiliikunnalla mentiin. Alun paastojakso antaa nopean sysäyksen painonpudotusurakkaan, mutta myös osoittaa ongelmakohdat  omissa tottumuksissa. Tapanani  oli napostella tai luurata jääkaapilla hakemassa "jotain". Tasojen noustessa opin silmämääräisen tavan punnita ruoan kalorimääriä. Tämä on oikeasti hyvä taito osata. Lisäksi ymmärsin ruokailurytmin säännöllisyyden tärkeyden.

Tuotteet ovat hyvänmakuisia ja täyttäviä. Makuasiahan  tämä tietysti on, mutta itse pidin. Tavallisen ruoan lisäämisen ruokavalioon oli sekin mielenkiintoinen osa-alue. Havaitsin, kuinka pienillä muutoksilla  entiseen saatoin syödä vatsani täyteen monta kertaa päivässä ja silti paino putoaa.

Yksin en olisi tähän kuitenkaan pystynyt. Valmentajan tuki ja säännölliset tapaamiset ovat todella tärkeitä. Näin se vain on. Valmentajalta saat myös hyviä vinkkejä tulevaa varten, ruokareseptejä sekä kehosi koostumukseen liittyvää  tietoa. Valmentaja on myös se henkilö, jonka kanssa voit puida kaikkea painonpudotukseen liittyviä tuntemuksia ja tilanteita. Pidän siitä, että valmentajan tuki jatkuu vielä 2 vuotta tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Tapaamisia on toki harvemmin kuin varsinaisen pudotuksen aikana.

Oli mukavaa  saada tietää punnitusten yhteydessä oma  rasva- ja lihasprosentti, sekä  sisäelinten ympärille kertyneen rasvan määrä. Ja mikä parasta, seurata niiden muutosta painonpudotuksen aikana!

Hyviä puolia Cambridge-ohjelmassa on siis paljon, huonoja puolia vähän. Osa  voi pitää hintaa esteenä, mutta kaikki on suhteellista. Hinta muodostuu monesta eri tekijästä ja oli mielestäni varsin kohtuullinen verrattuna  saavutettuun tulokseen. "Huono"  puoli oli myös se, että suurin osa vaatteista jäi liian isoiksi  :)

Pudotin siis 12 viikon aikana 11 kiloa. Painoindeksini putosi 28:sta 24:ään. Aviomiehenkin paino putosi lähes 5 kiloa :) Olen saanut osakseni paljon ällistelyä ja kehuja, vaikka pudotusmäärä oli "vain" kymmenisen kiloa.

Olo on mainio ja itsevarma. Nukun hyvin ja selkäkivut ovat hävinneet. Vaatekaupoissa kiertely ei ole enää pelkkää tuskailua. Liikkuminen on helppoa ja entistä mielekkäämpää.  Tämä painonpudotus oli minulle helpoin ikinä.  Lisäksi minulla on nyt keinot painon säilyttämiseen jatkossakin. En joutunut luopumaan mistään, opin muuttamaan vain suhteita. Kiitokset valmentajalleni Veijolle sekä perheelleni tuesta. Tämän parempaa 40 -vuotislahjaa en olisi osannut kuvitellakaan!

Valmentaja: Veijo Sillanpää