Laihduttajat

Maikki Laitinen

Painonhallitsijana jo yli kahden vuoden ajan!

Kolme vuotta sitten toukokuussa peilikuvani oli täysin erilainen kun tänä keväänä. Silloin minua tuijotti peilistä lähes sata kiloinen, lihava, huonoryhtinen ja hieman apean näköinen 26-vuotias nainen. Painoa oli kertynyt pikku hiljaa vuosien mittaan, ehkä vähän huomaamattakin. Tuona keväänä kuitenkin tajusin muodonmuutokseni lomakuvia katsellessani. En itse ollut oikein ajatellutkaan kuinka lihava olin, mutta nuo kuvat paljastivat karun totuuden.

Olin niin pettynyt näkemiini kuviin sekä peilikuvaani, etten tiennyt itkeäkö vai nauraa. Puntarikin kertoi kauhistuttavat lukemat nuorelle naiselle, lähes sata kiloa. Se tuntui hirveältä. Tarvitsin apua, koska aiemmat painonpudotus yritykseni olivat aina kariutuneet johonkin. Tiesin, että terveellisesti syömällä voi laihtua, mutta helpommin sanottu kuin tehty, sen tietää jokainen.

Otin yhteyttä Cambridge-ohjelman valmentaja Ninaan ja raahauduin hänen luo. Käynti oli yhtä aikaa kamala ja ihana. Puntari näytti tuolloin 95 kiloa ja 166 senttiselle nuorelle naiselle se on liikaa. Sain tapaamiselta sen ajatuksen, että tästä voisi olla apua minulle painonpudotuksessa. Oli helppo lähteä toteuttamaan laihduttamista kun valmentaja sanoi mitä syödä, koska ja kuinka paljon. Ajatukseni oli, että nyt tai ei koskaan, mutta läski lähtee!

Päivät ja viikot kuluivat ohjeita noudattaen. Puurot, pirtelöt ja keitot maistuivat sekä lisäksi muu terveellinen ruoka oli viikko viikolta enemmän mukana päivittäisessä ruokailussani. Kilot lähtivät mukavaa vauhtia ja innostus lisääntyi sitä myöten. Kesän aikana tuli välillä takapakkia juhlien ja muiden tapahtumien seurauksena ja paino nousi hetkellisesti. Vastoinkäymisistä selvisin ja paino jatkoi tippumistaan koko kesän ajan. Syksyllä olin laihtunut jo huomattavasti, mutta varsinaisen tavoitteen saavutin joulukuun alussa 2012. Silloin puntari näytti rapeat alle 70 kiloa eli pudotusta oli 25 kiloa! Olin normaalipainoinen, mikä tuntui ihan uskomattomalta!

Pidin saavutettua painoa yllä kevään ja olin onnellinen. Kuitenkin nälkä kasvoi syödessä ja ajattelin, että voisin pudottaa vielä muutaman kilon. Syksyllä 2013 otin tavoitteeksi nipistää vielä viisi kiloa ja tuossa tavoitteessa olin sitten jouluna. Puntarin näyttäessä 65 kiloa peilikuvanikin oli mahtavan näköinen!

Tuosta eteenpäin on sitten alkanut se vaikein vaihe eli saavutetun painon ylläpitäminen. Jokainen joka on joskus laihduttanut, tietää että painon pitäminen saavutetussa ei ole itsestään selvää. Itse opin Cambridge-ohjelman aikana syömään oikein, oikeina aikoina, oikeita terveellisiä raaka-aineita. Välillä tulee herkuteltua, mutta ei se paino yhden illan aikana nouse takaisin sataan kiloon. Täytyy vain pitää mielessä kohtuus ja palata takaisin ruotuun heti seuraavana päivänä. Painon nousu ärsyttää kyllä aina ja parin kilon tiputtaminen esimerkiksi loman jälkeen tuntuu välillä maailman lopulta.

Itse koen, että yksi tärkeimmistä asioista painonhallintavaiheessa on edelleen ohjaajan korvaamaton tuki. Säännölliset käynnit valmentajan luona auttavat ylläpitämään saavutettua painoa. Kun on tilivelvollinen ulkopuoliselle ihmiselle, retkahduksia ei tapahdu niin herkästi. Puntarilla käyminen kotona on aivan eri asia kuin valmentajan luona. Kotona itselle voi antaa anteeksi kilon tai parin lipsumisen mutta, valmentaja siitä kyllä heti huomauttaa ja antaa kannustusta jatkaa eteenpäin oikeilla tavoilla. Itse en olisi saanut painoni pysymään normaaleissa rajoissa kahden ja puolen vuoden ajan ellen olisi säännöllisesti käynyt Ninan luona.

Nyt kun katson peiliin, näen siellä hoikan, kauniin ja onnellisen naisen. Paino on pudonnut yhteensä 30 kiloa ja olen ollut normaalipainoinen jo yli kaksi vuotta, olo on sen mukainen! Välillä sovittelen vanhoja vaatteita joita olen säästänyt ja nehän sen muutoksen kertovat parhaillaan! 

Maikki Laitinen