Laihduttajat

Pekka Ristolainen

Pekka on hallinut painoaan jo usean vuoden ajan ja on tälläkin hetkellä 60 kiloa "miinuksella". Tästä löydät Pekan laihdutustarinan.

Laihduttaminen alkoi elokuussa 2011, kun lähiesimieheni, nykyinen valmentajani Maiju ilmoitti, että hän oli äitinsä kanssa lähtenyt mukaan Cambridge-ohjelmaan. Näin tilaisuuteni tulleen, ja oman puntarin lukeman 164 kg oli aika pienentyä.

Työterveyslääkäri oli jo puhunut vatsalaukun pienennyksestä ja noin 10 kg painonpudottamisesta. Tuolloin kärsin erilaisista nivelkivuista, 2-tyypin diabeteksesta sekä korkeasta verenpaineesta. Maiju kertoi Cambridge-ohjelmasta ja omasta ruokavaliostaan, kehotti syömään säännöllisesti ja juomaan nestettä, alkoholin käyttökin sai jäädä. Paino lähti tippumaan elämäntapojen ja ruokailutottumusten vaihtumisen myötä. Työhaalarin koko 64 alkoi vaihtua pienempään.

Vuoden vaihdetta kohti mentäessä painonpudotus hidastui, ja onnekseni Maiju lähti itse Cambridge-valmentajaksi Joutsaan. Halusin mukaan Cambridge-ohjelmaan joulukuun 2011 alusta, jolloin puntari näytti painoksi 123,4 kg. Painonpudotus aloitettiin paasto+ tasolta. Cambridge-ohjelman avulla pudotin vielä 30 kg elopainostani kevääseen mennessä.

Elämäntapamuutoksen myötä painoa on lähtenyt siis liki 70 kg. Olen saanut lääkäriltä luvan jättää verenpaine- ja diabeteslääkityksen pois. Myös närästys, nivelkivut sekä kylkikrampit ovat hävinneet. Laihduttaminen on vaikuttanut myös unenlaatuun ja kävelytyyliin.

Painonnousun syyksi tunnistettiin muutamia seikkoja; rakkaus leipään, suuret ruoka-annokset, epäsäännöllinen ruokarytmi sekä runsas alkoholin käyttö. Haasteena pysyvän painon pitämisessä onkin siis ruuan monipuolisuuden ja annoskokojen hahmottaminen sekä ruokailurytmin, nesteen juonnin ja liikunnan säännöllistäminen. Kiireisinä päivinä turvaudun edelleen Cambridge-ateriankorvikkeisiin, vaikka olenkin jo tavoitteeni 90kg saavuttanut.