Laihduttajat

Tanja Haverinen

Tietoista kehon, mielen- ja painonhallintaa


Olin kolme vuotta sitten tilanteessa jossa entinen liikunnallinen ja tanssia harrastava nainen oli muuttunut fyysisesti ja henkisesti. Olen tuskaillut pahenevien selkä- ja alaraaja vaivojeni vuoksi melkein kolmekymmentä vuotta. Viiden
leikkausoperaation jälkeen toiveissani on ollut kivuttomampi elämä, mutta valitettavasti kerta toisensa jälkeen olen
joutunut toteamaan, ettei alaraajojen hermokipu jätä minua rauhaan.

Liikunnasta saatu ilo vaihtui pikkuhiljaa staattiseen selviytymiseen ja kroonisen kivun takia paino alkoi kohota. Silloisen leikkauksen jälkeisen kuntoutumiseni aikana löysin pölyttyneen vahvuuteni – tein päätöksen elämäntapamuutoksesta joka on ollut yksi tärkeimmistä itselleni tekemistäni lupauksista. Paikallislehdestä löysin Cambridge Ohjelman esittelytilaisuuden ja ilmoittauduin mukaan. Kuljin noina aikoina leikkauksen jälkeen rollaattorilla ja talvipakkasella kävelin vaivalloisesti Cambridge –ohjelman esittelytilaisuuteen. Valmentaja Leena Niittynen palautti mieliini oikeanlaisen ruokavalion merkityksen ja aloin noudattaa ohjelmaa tavoitteena terveellisempi elämä. Vähitellen huomasin, että terveellinen elämä on löytänyt paikkansa minuudessani ja aloin ymmärtää elimistöni toimintaa paremmin.

Viisi cambridge-ohjelman eri painonpudotustasoa sujui hyvin ja vajaan puolentoista vuoden aikana
ympäriltäni katosi yhteensä 50 kiloa massaa! Saavutetun painon eli painonhallinnan ylläpitäminen alku meni sujuvasti mutta toisen vuoden loppupäässä kohtasin painonhallintavaiheessani haasteita. Tämä johtui siitä kun kroonisen selkä- ja alaraajaongelmieni lisäksi myös niskani välilevyn pullistuma alkoi kipuilla ja huomasin, penkovani jälleen ruokavarastoja niin kuin kolme vuotta sitten. Estääkseni vanhojen tapojeni noidankehään syöksymistä, minun oli pysähdyttävä. Palauttelin mieliini faktatietoa siitä, että kipu toimii ikään kuin ärsykkeenä stimuloimalla aivoja etsimään jotain huonoon oloon tasapainottavaa ja mieltä kohottavaa tyydytystä. Kipu rajoittaa arkea, aiheuttaa syrjäänvetäytymistä, tylsistymistä jolloin syöminen houkuttelee.


Heikkoina hetkinä mietin, että minun on huolehdittava itsestäni ja palautettava mieliin ihmisen perustarpeet. Eliminoin vanhat tavat pysähtymällä kuuntelemaan elimistöäni ja pitämällä sen kanssa ”kehityskeskusteluja”. Kyselin itseltäni; pystynkö keventämään työn- ja arjen kuormitustasoa, nukunko hyvin, voinko kivusta huolimatta harrastaa jotain liikuntaa, voisinko siirtää ajatukseni johonkin muuhun kuin kipuun, voisinko keskittyä enemmän niihin asioihin joita pidän elämässäni tärkeänä, mitä voisin tehdä voidakseni paremmin?


50 kiloa painavampana lohtulääkkeeksi rakensin itselleni tornin juustovoileipiä ja nyt siihen tarkoitukseen kaivan
kaapista terveellisempiä vaihtoehtoja, vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Leikkausoperaatioita läpikäyneenä mieluisimmaksi kuntouttavaksi liikuntamuodoksi minulle erilaisten kokeilujeni jälkeen muotoutui jooga. Mielestäni jooga on ihmistä kokonaisvaltaisesti hoitava laji jossa koko elimistö on mukana mielen hallinnasta ravitsemukseen ja kehon palautumiseen. Joogassa on upeaa, että siitä löytyy erilaisia tyylilajeja lempeästä voimakkaampaan joita hyödynnän kropan kiputilanteen mukaan. Jopa hengittäminen ja meditointi on keholle hyväksi!

Avanto ja piikkimattohoito ovat myös oleellisia rentoutus- ja palauttavia hoitomenetelmiäni. Elimistön signaaleja kuulostelemalla ymmärrän kehoa paremmin. Kehonkoostumuksen mittalaite kotona on hyödyllinen
terveyttä edistävä ”puntari” joka antaa motivaatiota pysyä kunnossa. Kehon koostumusta seuratessa sitä alkaa
ymmärtämään ihmisen fysiologiaa paremmin ja omalla kohdallani +5-5 kiloa on ollut se jossa paino vaihtelee.
Jaksan selviytyä kipujeni kanssa paremmin, kun kuormitustaso on suhteutettu elämääni. Elän tasapainoisemmin kuin takavuosina ja osallisena tähän on myös kevennetty työni. Vaikka tulotaso olisi alhaisempi niin ajattelen, että kun terveyteni asiat ovat tasapainossa kykenen olemaan parempi versio itsestäni, sekä ympärillä oleville kanssaihmisille.


Olen jo aiemmin tehnyt ”sinun kaupat” kroonisen kipuni kanssa, niin miksen voisi tehdä ”sinun kaupat” myös saavutettuni painoni kanssa. Yksinkertaisuudessaan elämäntapamuutos on kokonaisuudessaan loppuelämän haaste, jossa tehdään terveystekoja oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Yksi iso terveystekoni oli ilmoittautua joogaohjaajakoulutukseen jonka tavoitteena on edistää ja ylläpitää omaa terveyttä . Ken tietää jos tulevaisuudessa kykenen ohjaamaan joogan kautta myös muita kohti terveellisiä elämäntapoja.

"Minä oman elämäni tähti. Arvostan itseäni ja huolehdin kirkkaudestani, sillä haluan sädehtiä vielä pitkään. Annan keuhkoni hengittää lempeästi ja keholle aikaa lepoon. Ravitsen itseäni terveellisesti ja voitelen itseäni hyvällä energialla. Annan huumorin kukkia ja luon ympärille rauhaa sekä rakkautta".


Eläköön tasapainoinen elämä ! Tanja vol. 2 / 50 vuotta / – 50 kg.


Kiitos kaikille osallisille, jotka olette jakaneet tämän kokemuksen kanssani <3