Laihduttajat

Tea Oksanen

Kiireinen elämänrytmi ja salakavalasti hiipinyt masennus veivät ensin voimat säännölliseltä liikkumiselta ja sen jälkeen myös otteen terveelliseltä ruokavaliolta. Paino lähti pikkuhiljaa nousuun. Aluksi sitä ajatteli, että huomenna otan itseäni niskasta kiinni, mutta kun huominen tuli, ei voimia sitten löytynytkään. Näin meni useampi vuosi… kiloja kertyi ja oma keho hävetti, mutta voimia muutokseen ei ollut.

Silloin onnekseni ihana terapeuttini kertoi minulle Cambridge Ohjelmasta. En kuitenkaan ollut heti valmis kokeilemaan. Ajattelin, että kyllä se voima täytyy itsestä löytyä.  Puoli vuotta kärvistellessä ja jatkuviin epäonnistumisiin kyllästyneenä aloitin ohjelman heinäkuussa 2013. Taso 1 tuntui liian radikaalilta, joten aloitin 2‐tasolta. Ensimmäisen viikon aikana oli pari aika tiukkaa päivää, mutta pian elimistö tottui systeemiin ja paino lähti mukavasti putoamaan. Vajaan viiden kuukauden kuluttua painoa oli pudonnut 25 kg. Nopeasti pudonnut paino ja oman kehon muutokset motivoivat ja tsemppasivat hienosti koko laihduttamisen ajan.

Ruokavalion lisäksi löysin uudestaan myös liikunnan ilon. Vanha kuntosalikärpänen puri taas ja salilla tuli käytyä useamman kerran viikossa. Sauvakävelylenkitkin mahtuivat taas elämänrytmiin, kun laittoi asioita tärkeysjärjestykseen. Liikunnan mukaan tulo oli myös tärkeää oman kehon muutoksessa. Näin ei lihakset kadonneet, vaikka paino putosikin reipasta vauhtia.

Nyt laihduttamisen päättymisestä on kulunut 2,5 vuotta. Tuo sama 25 kg on edelleen poissa. Aluksi seurasin hyvinkin tarkasti syömisiäni, mutta pikkuhiljaa rentouduin ja päätin luottaa itseeni ja kuunnella kehoani. Kuntosali on edelleen vahvasti kuvioissa mukana. Naurankin välillä, että se on kuin toinen kotini.

Ohjenuorana on ollut, että joka päivä perusrunkona se iänikuinen lautasmalli, mutta herkkuhetkiä tarpeen tullen. Ei mitään orjallista vaan rentoa meininkiä. Ja kun muistaa, että mitä enemmän liikkuu, niin sitä enemmän saa syödä. 

Tässä jokunen aika sitten törmäsin lauseeseen...

Motivate your mind. Your body will follow. 

Minusta tämä lausahdus kertoo laihduttamisen ja painonhallinnan onnistumisesta kaiken. Cambridge oli minulle merkittävä potku oikealle tielle ja sen avulla pääsin tavoitteeseeni, mutta kaikkein tärkeintä on löytää ne syyt, miksi haluan laihtua ja pysyä saavutetuissa mitoissa. Kun se asia on kirkkaasti mielessä, niin kroppasi kyllä seuraa sinua.