Laihduttajat

Tiina Salminen

Jo useamman vuoden olin katsonut peilistä itseäni ja kokoani suurta tyytymättömyyttä tuntien. Aina olin ollut hoikahko mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana painoa vaan kertyi lisää ja lisää. Jotain tarttis siis tehdä, mutta mitä? Kaikki laihdutuskuurit, joita kokeilin, auttoivat hetken ja jonkun ajan kuluttua paino kipusi taas ylöspäin, jollei jopa suuremmaksikin kuin kuuria aloittaessani. Kaiken lisäksi oma terveyteni alkoi lähennellä riskirajoja, diabetes kolkutteli jo ovella. Muutenkin oli aika väsynyt ja energitön olo. Toki olin itse syypää tähän, sipsit ja rasvainen ruoka maistuivat.

Koska äitini sairasti mahdollisesti minullekin periytyviä ja vakaviakin sairauksia, mietin miten voin estää sen, että välttyisin kyseisiltä sairauksilta ja ettei tyttäreni tarvitsisi kokea samaa mitä itse koin seuratessani äitini vointia ja elämän hiipumista. Osasyy ja aika isokin syy äitini sairauksiin oli suuri ylipaino.

Mikä siis avuksi? Pari hyvää ystävääni oli käynyt Cambridgen ohjelman läpi ja heidän suositustensa ja hyvien kokemustensa avulla tein päätöksen, että aloitan myös Cambridge-ohjelman. Tosin aiemmin oli ajatellut aika skeptisestikin, että Cambridge on kallista ”huuhaata” ja liikakilot tulevat hetkessä takaisin. Mutta aika nopeasti ajatukset muuttuivat, tämä on loistava tapa pistää stoppi vanhoille ja huonoille ruokailutottumuksille ja opetella terveelliset tavat ihan uudelleeen, alusta asti. Sehän on sitten itsestä kiinni mitä ohjelman jälkeen tapahtuu, tuleeko kilot takaisin vai ei.

Aloitin oman ohjelmani huhtikuussa 2016. Ajattelin että jos 10 kg saisin pois, olisin tyytyväinen. Marraskuussa 2016 niitä olikin lähtenyt jo 17 kg, tosin muutama kilo on tullut takaisin. Erittäin tyytyväinen ja ylpeäkin olen siitä, että olen saanut myös pidettyä painoni hallinnassa yli 2,5 vuotta.

Alkuun oli hieman vaikeata, tuntui että on koko ajan nälkä. Mutta se tunne meni ohi yllättävän pian. Alun jälkeen kaikki sujuikin helposti Cambridgen ruokien avulla, tiesi aina mitä on ruuaksi. Paino putosi tasaisesti, energiamäärät kasvoivat ja muutenkin oli helpompi olla. Olin harrastanut pilatesta jo useamman vuoden ennen tätä projektia ja ihana oli huomata, kuinka eri lailla jaksoi tunnin läpi ja sai tehtyä sellaisiakin liikkeitä, jotka eivät aiemmin oikein onnistuneet. Samoihin aikoihin aloitin säännölliset kävelylenkit ja vuonna 2018 aloitin myös hölkkäämisen, mitä olen ennen aina inhonnut koska ei vaan jaksanut juosta.

Haasteena olikin sitten se, kun siirryttiin normaaliin ruokaan, mitä syödä ja kuinka paljon. Siinäkin mielessä Cambridgen metodi on erittäin hyvä, kun siinä katkaistaan ne vanhat, huonot ruokailutavat ja aloitetaan opettelemaan uusia, terveellisempiä tapoja. Ja nämä tavat ovat säilyneet laihdutuksen jälkeenkin. En myöskään koe, että olen jäänyt mistään paitsi, herkutella voin ja sen jälkeen vain palaan takaisin terveellisempään ruokaan.

Hetkeäkään en ole katunut tähän projektiin käytettyä aikaa tai sijoitettuja euroja, ajoittaista kieltäytymistä herkuista tai mitään muutakaan, sillä jos ne periytyvät sairaudet minuun tulevat, niin ainakin olen parhaani yrittänyt estääkseni sen. Puhumattakaan siitä hyvästä, energisemmästä olosta ja kaikin puolin elämänlaadun ja terveyden paranemisesta. Eikä haittaa, kun voi ostaa 3 numeroa pienempiä vaatteita kuin ennen.

Tätä matkaa en olisi näinkään helposti voinut kulkea ilman kannustavaa ja empaattista valmentajaani Sanna-Kaisaa sekä kaiken tukensa antaneita tytärtäni ja ystäviäni. Iso kiitos teille!