Laihduttajat

Timo Pitkäranta

Laihdutin vuonna 2015 ja nyt vuoden 2017 lopussa olen pitänyt painoni. Olen 15 kiloa kevyempi kun aloittaessani laihdutuksen.

Olen kokeillut vaihtelevin tuloksin erilaisia dieettejä, mutta en ole näiden avulla koskaan onnistunut saavuttamaan tavoitepainoani tai ylipäätään terveellisempiä elämäntapoja. Painoni on aina palannut takaisin ja ehkä vähän ylikin aiemman tason. Halusin löytää pysyvän ratkaisun ongelmaani. Nykyinen tilanteeni juontaa juurensa muutaman vuoden taakse, jolloin sairastuin mycoplasmaan. Jatkuvan kuumeilun takia en kyennyt harrastamaan liikuntaa yli kuuteen kuukauteen. Tämän vuoksi painoa alkoi pikku hiljaa kertymään, ruokahaluni kasvoi, ja aloin laiskistumaan. Laihduttaminen ei ollutkaan 3-kymppisenä enää yhtä helppoa samoin menetelmin kuin 10 vuotta aiemmin, ja painoni jatkoi kasvamistaan. Tämän seurauksena aloin saamaan erilaisia oireita, ja lopullinen kipinä ongelman ratkaisemiseksi tulikin lääkäriltä, joka erääseen vaivaan liittyen sanoi, että ensisijainen hoitokeino on painonpudotus.

Päätin lopulta tehdä asialle jotain, ja viitisen viikkoa sitten hommasin valmentajan painon pudotuksen tueksi. Mietimme yhdessä valmentajan kanssa aluksi luonnollisen ruokavalion mahdollisuutta painonhallinnassa, mutta päädyimme kuitenkin pian Cambridge-ohjelmaan, koska halusin saavuttaa tuloksia nopeasti ja tehokkaasti. Asetin itselleni useita eri tavoitteita. Päätavoite ja kaikista motivoivin tavoite oli terveys toissijaisten tavoitteiden ollessa yleisen vireystilan kasvu ja ulkonäölliset seikat. Numeerisista tavoitteista olennaisin oli painon pudotus normirajojen sisäpuolelle, mikä oli omalla kohdallani 30kg:n verran. Cambridge-ohjelma on kuin suoraan minulle räätälöity.

Ohjelmassa ei tarvitse ykköstasolla muistaa oikeastaan mitään muuta, kuin syödä säännöllisin väliajoin ja juoda riittävästi. Tästä huolimatta valmentajan tuki on ollut tärkeää, jotta epäselvissä tilanteissa on pystynyt aina kysymään ohjeistusta, saada tsemppausta ja rytmittää painonhallintaan liittyviä asioita oikealla tavalla. Cambridge on aluksi niukkakalorinen ohjelma, ja ensimmäisellä viikolla oloni olikin heikohko muutaman päivän ajan. Pian tämän jälkeen energiatasoni kuitenkin kasvoi ja huomasin olevan energisempi kuin ennen ohjelman aloittamista. Ensimmäisen viikon jälkeen painoni oli tippunut 4,5kg, josta tosin suurin osa oli nesteitä. Joka tapauksessa tämä oli erittäin motivoiva pudotustulos, jonka myötä myös turvotus laski.


Nyt reilun 30 päivän jälkeen olen keventynyt 12 kg, vyötärö on pienentynyt noin 10 cm, ja BMI on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen alle 30. Tavoitteeni lähestyy siis kovaa vauhtia puoliväliä.  Jatkamme valmentajan kanssa PT-paketilla Cambridge-ohjelman jälkeen tai oikeastaan  limittäin tämän kanssa kasvattaen pikkuhiljaa kalorimääriä sekä liikunnan osuutta.

Kaikki dieetit toimivat, mutta näistä pitää valita se itselleen sopivin vaihtoehto. En ole kuitenkaan koskaan törmännyt yhtä helppoon ja nopeaan painonhallintaohjelmaan kuin Cambridge. 

Suosittelen lämpimästi kaikille.